Komputer Raspberry Pi tidak sesuai, gesa kerajaan sediakan laporan lebih telus

Oleh NASUHA RAHMAN

Komputer Raspberry Pi tidak sesuai, gesa kerajaan sediakan laporan lebih telus. Kerajaan Sarawak dan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat hendaklah menyediakan laporan yang jelas dan telus mengenai pembelian komputer Raspberry Pi untuk semua sekolah rendah di Sarawak.

Ianya bagi menentukan dengan betul sama ada telah mencapai sasarannya dari segi kadar impak kepada pelajar di setiap sekolah serta kadar penggunaannya di semua sekolah, sama ada sekolah bandar, separa bandar atau luar bandar.

Ini kerana menurut Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii Lee Wuen keputusan kerajaan membelanjakan RM12 juta untuk membeli kira-kira 10,000 komputer Raspberry Pi untuk 1,265 sekolah rendah dipastikan tiada unsur pembaziran dan digunakan dengan betul di semua sekolah untuk membantu proses pengajaran pelajar-pelajar

“Kerajaan mesti mendedahkan dengan tepat berapa banyak unit komputer papan tunggal kompak ini dibeli, berapa banyak yang dihantar ke setiap sekolah, berapa banyak yang dibelanjakan untuk setiap unit dan syarikat mana menerima kontrak untuk membekalkan peranti sedemikian kepada Kerajaan Sarawak bagi memastikan tiada kemungkinan berlaku rasuah semasa perolehan peranti ini.

“Lebih penting lagi, adakah peranti ini telah digunakan dengan betul oleh pihak sekolah untuk faedah pelajar kerana ia tidak “mesra pengguna” dan berkuasa seperti PC atau komputer riba biasa yang telah menjadi keperluan untuk pelajar di setiap peringkat?” kata beliau.

Kelvin juga mendapat maklum balas daripada ramai guru dan kakitangan sekolah mendapati sukar untuk menggunakan peranti ini dan terdapat banyak halangan untuk mengemas kini atau memuat turun dengan betul setiap program yang diperlukan untuk menjalankannya.

Disebabkan itu, katanya peranti ini telah diketepikan dan tidak digunakan sepenuhnya.

Raspberry Pi menggunakan Sistem Operasi (OS) Linux yang dipanggil OS Raspbian. Memasang perisian memakan masa dan rumit untuk majoriti guru dan pendidik.

“Walaupun ia mungkin peranti yang baik untuk digunakan oleh jurutera dan juga pengaturcara untuk memprogramkan sesuatu pada peranti kos rendah, ia mungkin sedikit lebih rumit terutamanya untuk pelajar sekolah rendah. Ia juga TIDAK menjalankan Windows atau Mac, yang sering digunakan oleh pelajar dan guru.

“Guru-guru tidak diberi latihan yang sewajarnya tentang cara menyesuaikan diri menggunakan peranti dan ini telah terbukti menjadi halangan untuk ia digunakan dengan berkesan untuk manfaat sepenuhnya pelajar.

Komputer Raspberry Pi tidak sesuai, gesa kerajaan sediakan laporan lebih telus
Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii Lee Wuen

“Walaupun dengan sedikit latihan yang mereka terima, selepas beberapa ketika tidak menggunakannya, kecenderungan pendidik untuk melupakan cara menggunakannya sepenuhnya dan lama-kelamaan mengambil masa mengajar yang berharga dan menambahkan lagi beban kepada jadual guru yang sudah penuh,” katanya.

Justeru katanya, kerajaan tidak boleh hanya menyediakan infrastruktur tanpa arahan intensif, ia mesti seiring untuk mencapai penerimaan jangka panjang dan penggunaan yang berkesan.

“Bayangkan isu sebegini berlaku di sekolah bandar, paling teruk di separa luar bandar malah sekolah luar bandar adalah sambungan internet yang diperlukan untuk menjalankan dan mengemas kini program sangat terhad.

“Sekali lagi, ini bukan salah guru dan pendidik kerana kerajaan sepatutnya sedar akan isu teknikal dan halangan pelaksanaan ini sejak awal. Semua peranti berteknologi ini harus mesra pengguna dan mudah diterima pakai supaya ia tidak mewujudkan halangan teknikal untuk ia digunakan sepenuhnya.

“Walaupun ia mungkin mempunyai kelajuan pemprosesan yang baik, ia tidak boleh digunakan untuk menggantikan PC penuh yang diperlukan oleh pelajar dan guru. Hakikatnya terdapat peranti alternatif lain di sekitar julat harga itu yang dijalankan pada Windows yang merupakan sesuatu yang lebih biasa dengan pelajar dan guru,” ujarnya lagi.

Oleh itu katanya, jika niat Menteri untuk sekolah-sekolah menggantikan desktop biasa, maka pilihan Raspberry Pi ini tidak sesuai, dan kita tidak mahu akhirnya membazir RM 12 juta untuk sesuatu yang mungkin tidak.

“Itulah sebabnya Menteri harus mengeluarkan justifikasi mengenai pemilihan komputer sebegitu untuk pelajar sekolah rendah kita dan mendedahkan parameter penting yang saya nyatakan pada awal untuk mengkaji sepenuhnya keberkesanannya dan jika ia mencapai sasarannya.

“Saran saya selalu, jika kerajaan berhasrat untuk mengecilkan jurang digital antara golongan kaya dan miskin dan juga mereka yang berada dalam jurang bandar dan luar bandar, maka saya cadangkan mereka mencari jalan untuk membantu pelajar membeli komputer riba yang sesuai supaya mereka boleh juga digunakan untuk pembelajaran di rumah mereka terutamanya selepas mengambil pelajaran dari musim Covid-19,”katanya lagi.

Baca juga: ePemula GrabPay menyusahkan pelajar, mungkin bantuan yang diberikan membazir begitu sahaja