Krisis kos sara hidup tinggi, 71 juta penduduk negara membangun jatuh miskin

Oleh NASUHA RAHMAN

Krisis kos sara hidup yang semakin tinggi kerana inflasi hari ini mendorong 71 juta penduduk di negara membangun terjerumus dalam kemiskinan sejak Mac 2022.

Program Pembangunan PBB (UNDP) telah memberi amaran mengenai data itu dalam laporan yang dikeluarkan pada hari Khamis lalu.

Dengan inflasi yang melambung tinggi, kadar faedah berkemungkinan berterusan meningkat, menyebabkan kemiskinan akibat kemelesetan seterusnya memburukkan lagi krisis, mempercepatkan dan menambahkan lagi kemiskinan di seluruh dunia.

Krisis kos sara hidup tinggi, 71 juta penduduk negara membangun jatuh miskin
Achim Steiner

Menurut UNDP analisis ke atas 159 negara membangun di seluruh dunia menunjukkan bahawa kenaikan harga dalam komoditi utama sudah memberi kesan segera dan memusnahkan isi rumah termiskin, dengan titik panas yang jelas di Balkan, negara di rantau Laut Caspian dan Afrika Sub-Sahara (khususnya wilayah Sahel).

“Kenaikan harga yang belum pernah berlaku sebelum ini bermakna bagi kebanyakan orang di seluruh dunia, makanan yang mereka mampu beli semalam tidak lagi boleh diperoleh hari ini.

“Krisis kos sara hidup ini membawa berjuta-juta orang ke dalam kemiskinan dan juga kelaparan pada kelajuan yang menakjubkan dan dengan itu, ancaman pergolakan sosial meningkat dari hari ke hari,” kata Pentadbir UNDP Achim Steiner dipetik Majalah Forex Malaysia.

Krisis kos sara hidup menimbulkan pilihan yang sukar kepada penggubal dasar, terutamanya di negara yang lebih miskin.

Walaupun kebanyakan negara membangun sedang bergelut dengan ruang fiskal yang semakin mengecil dan hutang yang semakin meningkat, cabarannya ialah bagaimana untuk memberikan bantuan jangka pendek yang bermakna untuk isi rumah yang miskin dan terdedah.

“Kami menyaksikan percanggahan yang semakin membimbangkan dalam ekonomi global apabila seluruh negara membangun menghadapi ancaman ketinggalan ketika mereka bergelut untuk menghadapi pandemik COVID-19 yang berterusan, menghancurkan paras hutang dan kini krisis makanan dan tenaga yang semakin pantas,” katanya lagi.

Ketua Penglibatan Dasar Strategik UNDP George Gray Molina berkata, tawaran bantuan band segera menimbulkan sedikit kelegaan tetapi berisiko menyebabkan kecederaan yang lebih teruk dari masa ke masa.

Di mana katanya, lebih separuh daripada faedah subsidi tenaga sejagat diberikan kepada 20 peratus penduduk terkaya, sebaliknya, pemindahan tunai kebanyakannya disalurkan kepada 40 peratus penduduk termiskin.

“Wang tunai di tangan orang ramai semakin tidak bernilai akibat kenaikan harga astronomi kepada makanan dan bahan api akan memberi impak yang meluas dalam cara yang positif,” kata Molina.

“Pemodelan kami menunjukkan bahawa walaupun pemindahan wang tunai yang sangat sederhana boleh memberi kesan dramatik dan menstabilkan kepada golongan termiskin dan paling terdedah dalam krisis ini.

Wang tunai di tangan tidak bernilai akibat kenaikan harga makanan dan bahan api

“Dan kami tahu daripada respons COVID-19 bahawa negara membangun mesti disokong oleh komuniti global untuk mempunyai ruang fiskal untuk membiayai skim ini,”kata beliau.

Molina menambah bahawa untuk menyalurkan dana yang diperlukan itu, moratorium hutang rasmi selama dua tahun harus dipertimbangkan untuk membantu semua negara membangun – tanpa mengira KDNK per kapita – bangkit daripada kejutan ini.

UNDP ialah organisasi PBB terkemuka yang berjuang untuk menamatkan ketidakadilan kemiskinan, ketidaksamaan dan perubahan iklim.

Baca juga: Ini fakta menarik di sebalik catatan individu pertama menunaikan haji

baca juga: Jangan salahkan pengusaha ladang durian Musang King selagi tak sah punca, kesian dia – MB Kedah