Macam mana Ahmad Dusuki boleh kuliah di Masjid Al Ikhlas Shah Alam?

Oleh NASUHA RAHMAN

Susulan arahan Majlis Agama Islam Selagor (Mais) menarik balik tauliah mengajar dalam kalangan aktivis politik, hari ini netizen mempersoalkan bekas AJK Ulamak Pas Pusat Ahmad Dusuki Abdul Rani mengadakan kuliah di Masjid Al Ikhlas Seksyen 13 Shah Alam.

Ahmad Dusuki dikatakan dijemput oleh pihak masjid berkenaan pada 19 Januari lalu dengan tajuk  ‘Kematian’ mengalu-alukan netizen untuk mengikuti kuliah maghrib yang juga dibuat secara langsung di Facebook Masjid Al Ikhlas Seksyen 13 Shah Alam.

Bagaimanapun, netizen mempersoalkan kehadiran aktivis politik Pas itu ketika Sultan Selangor menitahkan tauliah mengajar ditarik balik.

Titah Sultan agar tidak membenarkan Islam dipolitikkan dan dijadikan sebagai bahan politik oleh mana-mana pihak khususnya di masjid dan surau.

Pengguna Facebook Jamzuri Ardani berasa hairan macam mana ustaz yang cukup sinonim dengan ‘azab kubur’ boleh melanggar titah Tuanku Sultan.

“Aikkkk …. Macam mana dia ni boleh langgar titah Tuanku agar orang politik tidak lagi dibenarkan berkuliah di surau dan masjid?

“Ada double standard ke?

“ADUN dan MP dari PH di Selangor pun tak boleh kuliah, tetiba mamat ni selamba je langgar titah Tuanku.
Apa sudah jadi?” soal beliau.

Statusnya ini turut dikomen netizen yang mana meminta satu laporan polis dibuat terhadap ustaz tersebut.

“Power dia nie.. Setakat sultan apa kisah sgt… Petir pon terperlanting aje,” balas Sun Jun.

“Biar dulu, masa tgh perform tu cekup terus dgn ajk sekali. Ingkar arahan Sultan,” tulis Mohd Zakie.

Hasil tinjauan di Facebook Masjid Al Ikhlas Seksyen 13 Shah Alam petadbir akaun Facebook ini telah membuat dua kali posting berkenaan kuliah daripada ustaz terbabit termasuk siaran langsung.

“Mohon jasa baik utk SHARE & TAG sahabat2 kita yg lain agar kita semua sama2 dapat mengambil manfaat drpdnya. Insha Allah,” tulis pentadbir Facebook masjid.

Namun ada juga netizen bertanya apakah AJK masjid melanggar titah Sultan.

“Langgar titah sultan ker ajk masjid,” tulis Yusdi Yahaya Mohd.

Mulai 1 Januari semua tauliah mengajar yang sebelum ini diberikan aktivis politik di Selangor terbatal dan akan ditarik balik dan tauliah untuk mengajar agama kepada individu yang terlibat aktif dalam politik juga tidak akan dikeluarkan lagi.

Pengerusi Mais, Abdul Aziz Mohd Yusof seseorang yang mengajar agama Islam tanpa tauliah merupakan kesalahan mengikut Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Selangor) 2003.

Jika disabit bersalah, katanya, seseorang itu boleh dihukum dengan denda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.