Mahu naik harga mulai 1 Oktober ini, Gardenia diberi masa 6 hari buat penjelasan

Oleh WAN SITI AMINAH

Pengeluar produk roti, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) diberi tempoh enam hari bagi memberi penjelasan berhubung kenaikan harga produk keluarannya.

Hal ini dipercayai berlaku susulan pengumuman syarikat berkenaan yang mahu menaikkan harga melibatkan 30 jenis produk keluarannya mulai 1 Oktober ini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) juga telah menghantar notis kepada Gardenia KL untuk memberi penjelasan, lapor Malaysia Kini.

Timbalan Menteri KPDN, Fuziah Salleh memaklumkan bahawa Gardenia KL diberi tempoh enam hari untuk menjawab notis yang dikeluarkan kementerian itu.

Proses ini adalah sebahagian daripada usaha kementerian untuk menghalang kenaikan harga yang tidak munasabah sehingga boleh membebankan rakyat.

“KPDN sudah mengeluarkan surat notis kepada Gardenia untuk memberi penjelasan berkenaan 30 jenis item naik harga pada 27 September lalu.

“Mereka diberi tempoh enam hari untuk menjawab notis itu dan mereka pun dah keluarkan kenyataan roti putih tak naik harga, jadi kita akan tunggu jawapan dia,” katanya memetik Malaysia Kini.

Gardenia KL sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa sebanyak 30 produk terpilih keluaran syarikat itu akan mengalami kenaikan harga antara 10 hingga 40 sen.

Antara produk itu adalah Puazz Sambal Bilis, Sambal Mackerel dan Kari Ayam, Quick Bites Butter Toffee dan Red Beans, Quick Bites Cream Rolls, Numee Yellow Noodle dan Numee Keluarga.

Pihak pengurusan syarikat pengeluar roti itu mengesahkan bahawa kenaikan tersebut akan berkuat kuasa 1 Oktober ini selepas pihaknya membuat semakan semula harga.

Walau bagaimanapun, harga roti putih, roti gandum penuh dan roti Toast’em akan dikekalkan bagi memastikan kenaikan tidak membebankan majoriti pelanggan.

Baca juga: “Iddah aku 100 tahun ke?”, Puteri Sarah berang dituduh video call lelaki lain dalam tempoh iddah