Menangis setiap kali datang bulan, wanita sedih asyik disoal tentang anak ketika beraya

Oleh WAN SITI AMINAH

Pulang kampung untuk menyambut Aidilfitri, seorang wanita tidak dapat menahan sebak apabila diasak soalan mengenai cahaya mata.

Tidak dapat menahan sebak, wanita itu berkongsi luahan hatinya menerusi satu hantaran di akaun TikTok miliknya, @dbyinn.

Menerusi video tersebut, dapat dilihat wanita tersebut sedang mengesat air matanya sambil ditemani sang suami yang juga berusaha memujuk.

“Raya nak happy-happy, tapi orang asyik tanya bila nak berbadan dua,” tulisnya di dalam video yang tular di laman TikTok itu.

Berkongsi perjuangannya untuk mendapatkan anak, wanita itu sering menitiskan air mata setiap kali datang haid.

Walaupun sudah menjadi norma masyarakat, wanita itu memohon orang ramai agar berhati-hati ketika bertanyakan soalan yang sensitif.

@1103qwertyuiop

pls pls be extra-careful with your words. you don’t know what it’s like to not cry everytime my period shows….. do pray for us and other couples yang impikan malaikat kecil bcs kita tak tahu doa siapa yang termakbul nanti, insya Allah #ttcjourney

♬ Kecundang by Masdo – Sofea Yaya

“Tolong, tolonglah berhati-hati dengan percakapan anda. Anda tak tahu bagaimana saya cuba untuk tidak menangis setiap kali datang bulan.

“Sila doakan kami dan pasangan lain juga yang mengimpikan malaikat kecil. Kita tak tahu doa siapa yang akan dimakbulkan, InsyaAllah.” Mohonnya.

Lebih baik diam dari berkata-kata, diharapkan masyarakat lebih bersikap prihatin ketika bertanyakan soalan yang sensitif.

Baca juga: Kipas dekat kampung ‘slow gila’, ini cara bagi laju balik