Muncul atau tidak angka 38.5 juta dalam bajet, pasti kena ‘belasah’

Oleh NASUHA RAHMAN

Baru-baru ini semasa menjawab soalan seorang YB PH mengenai pencen penjawat awam, seorang Menteri Gomen Tebuk Atap Gagal 2.0, antara lain, berkata:

“…bayaran pencen meningkat kira-kira 2 peratus setiap tahun sejak 2013 dan betapa kenaikan lebih besar bagi membantu pesara berdepan wabak Covid-19 haruslah dikaji terlebih dahulu” .

Ya lah memang patut dikaji terlebih dahulu sepertimana yang kita percaya semasa depa putuskan untuk belanja kos RM38.5 juta untuk baiki kerosakan -antaranya ATAP- mahligai rasmi PM dan belanja kos RM35.43 juta untuk buat 3 dewan di Parlimen Pagoh, depa mestilah juga telah MENGKAJI secara MENDALAM!

Rilekslah…RM38.5 juta + RM 35.43 jta hanya baru RM73.93 juta je.

Ada juga yang tanya ” Menteri Tebuk Atap habaq keputusan untuk baiki semula mahligai yang dikatakan rosak itu dibuat semasa tempoh darurat dan dah tentu ada dibincangkan di dalam kabinet, masa tu para menteri parti ehem dalam kabinet buat apa?”.

Suka tak suka masa Bajet sidang Parlimen yang seterusnya nanti, angka-angka ini patutnya mesti muncul sekali lagi… Jika muncul pun InsyaAllah akan teruk kena ‘belasah’…jika tak muncul, lagilah parah kena “belasah”. Mana lu mahu lari?

Enjoy!!!