Penyatuan Pas-Umno bukan atas prinsip Islam tetapi atas perebutan kuasa

Oleh ARIF ATAN

Kenyataan Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan semalam yang menyatakan parti Melayu Islam bukan musuh dilihat sebagai bibit-bibit perpecahan Perikatan Nasional (PN) dan tindakan terdesak Pas untuk bergabung semula dengan Umno di bawah Muafakat Nasional (MN).

Umum juga sedia maklum permusuhan antara Umno dan Bersatu tidak dapat dipulihkan dan oleh itu amat mustahil untuk ketiga-tiga parti ini bergabung.

Pendirian Pas yang flip flop dalam memilih sama ada suami lama atau suami baru ini menunjukkan keadaan sebenar ketiga-tiga parti ini sedang berebut kuasa dengan menunggang sentimen Melayu Islam.

Hakikatnya, gabungan tiga parti ini dalam kerajaan susulan pengkhianatan Langkah Sheraton telah membentuk kerajaan yang tidak stabil dan ketidakstabilan politik ini akan berterusan sungguhpun selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) seandainya mereka peroleh majoriti.

Pas yang selama ini menjadikan Umno sebagai musuh tradisi sekarang sanggup menggadaikan perjuangan asal demi mendapatkan kuasa dengan bergabung dengan Umno.

Parti yang telah dikafirkan Pas sehingga menimbulkan perpecahan dalam kalangan masyarakat kini didambakan untuk bersama kononnya atas nama Melayu Islam hanyalah candu politik untuk mengaburi pemikiran rakyat.

Baca Artikel Penuh