Perdana Menteri yang tidak sah meletakan negara pada risiko yang tinggi

Oleh NASUHA RAHMAN

Telah menjadi rahsia terbuka (an open secret), YAB Perdana Menteri yang menerajui negara sekarang ini bukan sahaja menerajuinya tanpa mandat rakyat, akan tetapi juga telah kehilangan suara majoriti di dalam Dewan Rakyat.

Walaupun, pada zahirnya, beliau dilihat sedang “bertaici” bagi cuba mengelirukan ramai pihak yang kononnya beliau masih seorang Perdana Menteri yang sah, faktanya adalah jelas dan terang bahawa beliau memang tidak lagi mempunyai sokongan yang diperlukan bagi menjadi seorang Perdana Menteri.

Dari sudut Perlembagaan Persekutuan iaitu undang-undang tertinggi di negara ini, apa yang beliau lakukan sekarang ini, secara jelas telah melanggar sumpah kesetiaan yang beliau ikrarkan bagi menjunjung dan mempertahankan ketinggiannya.

Beliau, hakikatnya, pada masa ini sedang menjawat jawatan Perdana Menteri secara tidak sah dan dengan dengan tidak menghormati sama sekali undang-undang dan ketinggian Perlembagaan Persekutuan. Malang sungguh bagi Malaysia kerana terpaksa melakar sejarah buruk dan memalukan ini.

Dengan erti kata lain, beliau seolah-olah membiarkan dirinya melakukan perkara yang tidak sah. Jujurnya, saya agak keliru mengapakah beliau boleh begitu berani melakukan perbuatan ini sehingga ke tahap ini?

Jelas, ini suatu perbuatan yang amat tidak bertanggungjawab dan boleh ditafsirkan sebagai kes penyalahgunaan kuasa yang terbuka (a glaring abuse of power).

Baca Artikel Penuh