PENDAPAT: Pilihanraya atau pilihan jalanraya, yang mana satu kita akan hadapi kali ini

Oleh BORHAN AHMAD

Tarikh pilihanraya umum ke-15 tidak lagi menjadi tanda-tanya. Kelmarin 9 Oktober 2022 YAB Perdana Menteri telah mengadap sembah kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong sebelum keberangkatan baginda ke United Kingdon untuk menghadiri satu majlis bersama King Charles III dan majlis perasmian Stesyen Janakuasa Battersea (yang merupakan projek ikonik pelaburan Malaysia di United Kingdom). Baginda telah memperkenankan permintaan YAB PM supaya parlimen dibubarkan dan satu pilihanraya diadakan pada satu tarikh yang akan diurus oleh Suruhanjaya Pilihanraya.

Pada masa sama yang tidak menjadi desas-desus adalah keadaan paras air Sungai Melaka di Batu Hampar telah melepasi paras bahaya, dengan bacaan 2.17 meter melepasi paras bahaya 2 meter. Sungai Kesang (3.26m), Sungai Duyong, Melaka Tengah 1.7 (Data Jabatan Pengairan dan Saliran pada jam 9 pagi, 10 Oktober 2022).

Jabatan Metreologi Malaysia telah mengeluarkan amaran ribut petir, angin kencang dan hujan lebat dijangka berlaku di beberapa negeri termasuk Negeri Sembilan, beberapa daerah di Selangor dan Johor. Banjir telah melanda Rancangan Perkampongan Tersusun (RPT) Chepor, Perak dan mangsa dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara di Sekolah Kebangsaan Sri Klebang.

Baca Artikel Penuh