PM, kabinet melakukan pelanggaran serius, sila letak jawatan segera

Oleh NASUHA RAHMAN

Jawatankuasa Undang-undang Pakatan Harapan menegaskan perdana menteri dan kabinet bertanggungjawab secara kolektif kerana tiada seorang pun yang membetulkan salah laku dari 26 hingga 29 Julai 2021 sehingga Istana mengeluarkan kenyataan berdukacita.

Dalam keadaan tersebut, Pakatan Harapan menyifatkan Kerajaan Perikatan Nasional telah melakukan pelanggaran serius dan salah laku justeru Kerajaan Perikatan Nasional mesti letak jawatan segera.

Apatah lagi kata Pakatan Harapan Datuk Seri Takiyuddin Hassan pula telah menyesatkan Parlimen dan orang awam apabila beliau mengumumkan bahawa Pengisytiharan dan Ordinan telah dibatalkan pada 21 Julai 2021.

“Hanya Yang di Pertuan Agong yang boleh membatalkan Pengisytiharan dan Ordinan dan pembatalan hanya boleh berkuat kuasa apabila ia diwartakan, yang belum dilakukan,” katanya.

Berikut respons penuh Jawatankuasa Undang-undang Pakatan Harapan;

Pejabat Perdana Menteri dalam mengeluarkan kenyataan bertarikh 29 Julai 2021 untuk rebut kenyataan Istana yang dikeluarkan awal hari ini, telah melakukan senaman sia-sia untuk mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional, melakukan salah laku kasar dalam perkara yang paling menarik dan kontemptuous cara.

Pertama sekali, kenyataan PMO dalam mencari justifikasi tindakan yang salah dengan menyediakan kronologi yang disulami, mencadangkan bahawa KYDMM Yang di Pertuan Agong menyalahkan fakta dalam kenyataan Istana. Ini dalam imbasan kepada Institusi Diraja dan kepada Yang di Pertuan Agong sendiri.

Kedua, kenyataan PMO itu sendiri mengelirukan kerana gagal mengakui Yang Berhormat Datuk Seri Takiyuddin bin Hassan selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri mewakili Kabinet dan Yang Berbahagia Tan Sri Idrus bin Harun selaku Peguam Negara diarahkan oleh Yang diarahkan Yang di-Pertuan Agong untuk menetapkan Pengisytiharan Kecemasan dan Ordinan untuk perbahasan dan pengundian di Parlimen.

Kebenaran dan hakikat perkara tersebut ialah Kabinet mempunyai dengan sengaja dan sengaja memperlakukan arahan Yang di Pertuan Agong dengan jumlah ketidaktentuan dengan gagal bertindak seperti yang diarahkan. Ini tidak taat pada tahap yang paling serius.

Ketiga, kenyataan PMO dalam merujuk Artikel 40 (1) Perlembagaan bahawa Yang di Pertuan Agong dikehendaki bertindak sesuai dengan nasihat Kabinet telah salah memperlakukan Yang di Pertuan Agong sebagai orang lain rubber stamp atau mouthpiece of the Cabinet tanpa memberi penghormatan kepada Yang di Pertuan Agong sebagai lambang kestabilan, perpaduan nasional dan penjaga Perlembagaan.

Yang di-Pertuan Agong ialah kompas moral dan sah negara. HRH Sultan Azlan Shah dalam karangannya ′′ Peranan Pemerintah Perlembagaan ′′ telah menyifatkan kuasa Monarki Perlembagaan seperti berikut:

′′ Seorang Raja ialah Raja, sama ada dia adalah raja yang mutlak atau berpelembagaan. Satu-satunya perbezaan antara kedua-duanya ialah mana satu mempunyai kuasa tanpa had, kuasa lain ditakrifkan oleh Perlembagaan. Tetapi adalah satu kesilapan untuk berfikir bahawa peranan Raja, seperti Presiden, dikelirukan dengan apa yang diletakkan oleh Perlembagaan. Peranannya jauh melebihi peruntukan perlembagaan itu.”

Yang Berhormat Datuk Seri Takiyuddin bin Hassan selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri menyalahgunakan Parlimen pada 26 Julai 2021 dalam gagal mendedahkan fakta bahan yang di Pertuan Agong telah jelas dan jelas mengarahkan untuk Pengisytiharan Kecemasan dan Ordinan untuk dibahaskan dan diundi di Parlimen.

Kenyataan itu dibuat atas kehadiran Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan semua Menteri Kabinet.

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang melihatnya sesuai untuk membetulkan bahan tanpa pendedahan.

Oleh itu, Perdana Menteri dan Kabinet perlu bertanggungjawab secara kolektif untuk mengelirukan Parlimen dan orang awam.

Keempat, interpretasi oleh Kabinet bahawa Artikel 150 (3) berpuas hati dengan mempunyai Pengisytiharan Kecemasan dan Ordinan Kecemasan yang ′′ diletakkan ′′ di atas meja MPs adalah hujah yang paling tidak jujur. Hujahan ini gagal memberi kesan kepada perkataan:

′′ Pengisytiharan Kecemasan dan sebarang ordinan hendaklah diletakkan sebelum kedua-dua Rumah Parlimen… akan berhenti untuk memberi kesan sekiranya resolusi diluluskan oleh kedua-dua Rumah yang mengumumkan Pengisytiharan atau ordinan.”

Mesti ada perdebatan dan mengundi Parliaments untuk meluluskan resolusi.

Selain itu, ia merupakan prinsip tafsiran perlembagaan yang diwujudkan bahawa pendekatan yang luas dan sengaja mengambil kira falsafah dan konteks sejarah peruntukan perlu diterapkan.

Falsafah dan konteks sejarah tentang kuasa untuk menggubal undang-undang termasuk atau ordinan kecemasan terletak dengan Parlimen dan bukan Eksekutif. Konteks sejarah dan falsafah telah ditetapkan dalam perenggan 174 dan 175 Laporan Suruhanjaya Reid.

Perenggan 174:

′′ Kami melihat tidak perlu mengesyorkan bahawa eksekutif perlu mempunyai sebarang kuasa kecemasan untuk bertindak dalam situasi sebegini sebelum Parlimen menggubal undang-undang untuk berurusan di.”
Perenggan 175:

′′ Kecemasan, seperti peperangan atau gangguan dalaman, yang membentuk ancaman segera kepada keselamatan atau kehidupan ekonomi negara atau mana-mana bahagian dengannya, mungkin perlu ditangani dengan lebih segera… jika Parlimen tidak duduk apabila Pengisytiharan menjadikan Kerajaan boleh membuat ordinan mempunyai kuasa undang-undang. Parlimen perlu ditarik semula secepat mungkin dan perlu meluluskan sebarang ordinan sedemikian dalam masa lima belas hari atau sebaliknya, ordinan akan berhenti untuk memberi kesan.”
Tempoh lima belas hari telah dikeluarkan dalam Pindaan Perlembagaan 1960. Walau bagaimanapun, tujuan dan falsafah kekal, ia adalah Parlimen dan bukan Eksekutif yang ingin menyatakan yang terakhir sama ada untuk meluluskan atau menolak Pengisytiharan Kecemasan dan Ordinan Kecemasan.

Kelima-lima, perkataan dalam Artikel 150 (3):

′′ jika tidak cepat revoke ′′ bermakna Parlimen mungkin dengan resolusi mematahkan Pengisytiharan dan Ordinan apabila Parlimen diterbitkan sekiranya Pengisytiharan dan Ordinan belum dibatalkan sebelum duduk.

Yang Berhormat Datuk Seri Takiyuddin bin Hassan menyesatkan Parlimen dan orang awam apabila beliau mengumumkan bahawa Pengisytiharan dan Ordinan telah dibatalkan pada 21 Julai 2021 apabila ini tidak benar.

Hanya Yang di Pertuan Agong yang boleh membatalkan Pengisytiharan dan Ordinan dan pembatalan hanya boleh berkuat kuasa apabila ia diwartakan, yang belum dilakukan.

Sekali lagi, Perdana Menteri dan Kabinet bertanggungjawab secara kolektif kerana tiada seorang pun yang membetulkan salah laku dari 26 hingga 29 Julai 2021 sehingga Istana mengeluarkan kenyataan itu.

Dalam keadaan tersebut, Kerajaan Perikatan Nasional telah melakukan pelanggaran serius dan salah laku. Kerajaan Perikatan Nasional mesti letak jawatan segera.

“Memulihkan negara kita, memulihkan demokrasi’

Ahli Jawatankuasa:

YB William Leong Jee Keen (KEADILAN, Selayang)
YB Mohamed Hanipa Maidin (AMANAH, Sepang)
YB Ramkarpal Singh A/L Karpal Singh (DAP, Bukit Gelugor)
YB Sivarasa Rasiah (KEADILAN, Sungai Buloh)
YB Muhammad Faiz Fadzil (AMANAH, Permatang Pasir)
YBhg Fadhlina Sidek (KEADILAN)
YBhg Dr Zulqarnain Lukman (AMANAH)
·