Politik inklusif adalah jawapan kepada kegagalan PN

Oleh BORHAN AHMAD

Ketika artikel ini ditulis, media perdana sudah mula menyebut tentang perletakan jawatan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Mahiaddin Md Yassin. Walaupun ia belum rasmi, tetapi rata-rata mengatakan ianya sesuatu yang sudah pasti dan tidak dapat dielakkan.

Sejak bulan Februari 2020, politik negara terumbang ambing setelah TS Mahiaddin bertindak membawa Bersatu keluar dari Pakatan Harapan dan kemudian menyingkirkan pengasas dan pengerusinya, Tun Mahathir, untuk menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, gabungan baru yang dibentuk oleh TS Mahiaddin tidak stabil dan sering ditekan oleh rakan sekutunya dalam gabungan baru itu iaitu Umno. Ini menjadikan kerajaan pimpinan beliau tidak kukuh dan stabil, yang akhirnya menjejaskan tumpuan pentadbiran beliau bagi menangani masalah pandemik dan kehancuran ekonomi.

Ini menyebabkan kemarahan rakyat yang terpaksa menanggung beban kegagalan tersebut dan akhirnya kerajaan pimpinan beliau berhadapan dengan kehilangan sokongan majoriti ahli-ahli parlimen. TS Mahiaddin tiada pilihan selain meletakkan jawatan.

Apakah kerajaan yang akan ditubuhkan selepas ini akan dapat memenuhi titah tuanku Duli Yang Di Pertuan Agong seperti yang termaktub di dalam Kenyatan Media Istana bertarikh 16hb Jun 2021 berbunyi:

“Seri Paduka Baginda turut menzahirkan pandangan bahawa perlu adanya pentadbiran kerajaan yang stabil dan kukuh serta berupaya berfungsi dengan efektif dalam menangani wabak COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara.”

Baca Artikel Penuh