Program saringan Covid-19 kurang, pecat Menteri Kesihatan paling tidak cekap

Oleh ARIF ATAN

Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua mendesak kerajaan Perikatan Nasional (PN) memecat Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba yang gagal melipatgandakan program saringan secara besar-besaran bagi memerangi penularan Covid-19.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP itu berkata, Adham harus mengundurkan diri dan bertanggungjawab atas peningkatan kes Covid-19 walaupun lockdown dilaksanakan sejak 16 Mei lalu.

Menurutnya, tiada langkah strategik untuk meningkatkan ujian saringan secara drastik ketika jumlah kes positif Covid-19 yang belum diuji dan menjangkiti masyarakat masih sangat besar.

“Ini dibuktikan dengan laporan yang diterbitkan oleh KKM (Kementerian Kesihatan) semalam, bahawa 11,079 kes positif yang dikesan adalah daripada 116,869 sampel yang memberikan kadar positif 9.48 peratus,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menegaskan Adham dan kerajaan PN telah benar-benar mensia-siakan pengorbanan rakyat apabila gagal untuk membendung penyebaran Covid-19 meskipun lebih daripada lapan minggu rakyat berkorban menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga ada yang kehilangan pendapatan dengan harapan dapat kembali kepada keadaan normal secepat mungkin.

“Bukti yang paling jelas mengenai kegagalan ini KKM telah melakukan pengurangan jumlah ujian Covid-19 walaupun terdapat peratusan positif dan tinggi bagi mereka yang diuji,” dakwanya.

Untuk rekod, jangkitan baharu Covid-19 terus melambung kepada 11,079 kes semalam menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 855,949 kes.

Selangor paling teruk terjejas dengan 5,263 kes manakala dua lagi negeri dan wilayah mencatatkan empat angka iaitu Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan masing-masing 1,521 kes dan 1,033 kes.

Tony turut berkongsikan graf berdasarkan data dari KKM yang menunjukkan bagaimana kes positif ujian mingguan tetap meningkat sepanjang tempoh PKP dengan terendah 6.61 peratus dicapai pada minggu 6 hingga 12 Jun.

“Berdasarkan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar positif di atas 5 peratus terlalu tinggi dan tindakan mesti diambil sebelum pembukaan semula sektor ekonomi dan sosial disyorkan.

“Tetapi apa yang dilakukan oleh Menteri kita? Daripada meningkatkan jumlah ujian untuk mengesan kes positif untuk mengasingkan dan mengurangkan penularan, dia mengurangkan ujian saringan dengan banyak,” jelasnya.

Tony berkata, jumlah kes yang diuji menurun secara konsisten dari sampel harian purata 109,601 pada minggu 23 hingga 29 Mei kepada 72,308 kes (20 hingga 26 Jun) iaitu penurunan besar sebanyak 34 peratus.

Hal tersebut berlaku ketika desakan berulang kali oleh pemimpin Pakatan Harapan (PH), kumpulan pemikir dan masyarakat sivil supaya KKM melakukan lebih banyak ujian saringan secara besar-besaran.

“Kementerian hanya secara bertahap meningkatkan sampel ujian mingguan rata-rata selama dua minggu terakhir walaupun terdapat peningkatan kadar positif yang mendadak kepada 8.92 peratus minggu lalu.

“Walaupun begitu, 87,457 sampel harian purata masih jauh di bawah ujian yang dijalankan pada bulan Mei,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau berpendapat tindakan hanya mengumumkan kerahan pasukan petugas khas Covid-19 untuk Lembah Klang tanpa rancangan tindakan khusus tidak memadai.

“Dr Adham Baba harus bertanggungjawab sepenuhnya terhadap bencana PKP 3.0 dan Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (PKPP) dengan meletakkan jawatan sebagai Menteri Kesihatan.

“Ketidakcekapannya telah menyebabkan kerugian berbilion-bilion ringgit, keperitan dan keperitan yang tidak terukur kepada rakyat Malaysia yang berjuang untuk mencari nafkah semasa wabak tersebut.

“Sekiranya dia gagal mengundurkan diri, adalah mustahak bagi pemerintah PN untuk memecat Menteri Kesihatan paling tidak cekap yang pernah kita miliki dalam sejarah Malaysia,” tambahnya lagi.