‘Protes Gelombang Hitam’, plot terbaru Mahiaddin, Hadi Awang untuk guling Kerajaan Perpaduan

Oleh KIM SYAZIE

Tan Sri Mahiaddin Md Yasin sedang berdepan masalah. Tidak keterlaluan untuk mengatakan dia sangat panik kerana boleh didakwa atas pengubahan wang haram dan mungkin berakhir sebagai rakan penjara bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bekas perdana menteri pintu belakang itu bersama rakan baiknya Datuk Seri Abdul Hadi Awang mesti melancarkan “Sheraton Move 2.0” untuk menjatuhkan PM Anwar dengan apa cara sekalipun.

Sukar untuk mempercayai Mahiaddin tidak membantu dirinya untuk menerima pakej rangsangan Covid-19 RM530 bilion yang diperuntukkan oleh rejimnya semasa wabak itu.

Ia memerlukan pencuri untuk menangkap pencuri. Dalam kes ini, Umno yang berpengalaman dapat menghidu bau tikus ratusan batu jauhnya bahawa parti Mahiaddin iaitu Bersatu telah menipu berbilion-bilion ringgit walaupun pemerintahannya sesingkat 17 bulan.

Apabila Mahiaddin mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ke-8 secara kontroversi pada 1 Mac 2020, beliau tidak mempunyai sekurang-kurangnya 112 Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan majoriti mudah di Parlimen yang mempunyai 222 kerusi.

Oleh itu, beliau sengaja menutup Parlimen untuk menghalang sebarang undi tidak percaya yang boleh mendedahkan beliau sebenarnya telah “menipu” Agong (Raja) untuk bersumpah kepadanya

Malaysia adalah satu-satunya negara di dunia yang mengisytiharkan darurat dan mengurung Parlimen dengan alasan memerangi Covid.

Memerintah dengan kuasa mutlak semasa Darurat, sama sekali tidak ada semak dan imbang semasa pemerintahan Mahiaddin selama 17 bulan. Lebih buruk, PM pintu belakang boleh merompak tabung negara dan tiada siapa tahu.

Walaupun menteri kewangan yang dilantiknya (Tengku Datuk Seri Zafrul) tidak terlibat secara langsung dalam mencuri wang rakyat (yang masih tertakluk kepada siasatan), ia tidak bermakna menteri yang tidak tahu dan tidak cekap itu tidak melakukan kecuaian (iaitu meluluskan secara membuta tuli semua perbelanjaan dan projek yang diperintahkan oleh bosnya).

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini akan menumpukan siasatan terhadap RM92.5 bilion yang dibiayai secara langsung oleh kerajaan selepas didapati RM437.5 bilion bukan daripada kerajaan.

Ini bermakna kerajaan Perikatan Nasional sebenarnya tidak membantu rakyat sehingga RM530 bilion seperti yang dilaungkan tanpa segan silu

Namun, RM92.5 bilion adalah wang yang banyak, lebih dua kali ganda daripada jumlah wang yang dicuri dalam skandal 1MDB.

Penggantungan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Asri Hamidin, salah satu jawatan paling berkuasa dalam perkhidmatan awam, menunjukkan bahawa penyelewengan dana kerajaan memang berlaku.

Contoh yang membuktikan bahawa ketirisan berlaku ialah kontrak RM7 bilion yang diluluskan di bawah projek tebatan banjir RM15 bilion yang diberikan melalui rundingan terus (sebagai pertukaran untuk sogokan) kepada syarikat yang meragukan seperti Mangkubumi Sdn Bhd.

Bagaimana mungkin Mangkubumi memenangi perjanjian itu sedangkan ia telah pernah terlibat dalam kes mahkamah pengubahan wang haram sebanyak RM139 juta?

Bahagian yang terbaik ialah apabila bekas panglima perang Umno, Tan Sri Annuar Musa dengan bangga memberitahu semua bagaimana Mahiaddin memberinya berpuluh juta semasa pilihan raya negeri Sabah 2020.

Annuar berkata – “Saya terbang ke Sabah dan bertemu Mahiaddin sendiri. Saya memasuki bilik tidurnya dan memberitahunya Umno tidak mempunyai wang yang cukup dan kekurangan dana. Mahiaddin memberi berpuluh juta untuk membantu Umno ketika di Sabah.”

Jika Mahiaddin dengan mudah boleh memberikan berpuluh juta ringgit seolah-olah wang itu tidak bermakna, ia bermaksud terdapat ratusan juta lagi di dalam bilik tidurnya.

Dari mana presiden Bersatu itu mendapat wang yang begitu banyak jika bukan daripada rasuah? Annuar beranggapan beliau bijak apabila cuba menggambarkan Mahiaddin sebagai seorang yang pemurah cuba membantu Umno. Dia tidak sedar pendedahan bodohnya akan menghantui bekas PM.

Kesilapan terbesar Presiden Bersatu Mahiaddin dan Presiden Pas Hadi ialah berbelanja terlalu mewah semasa Pilihan Raya Umum ke-15 baru-baru ini.

Parti ekstremis agama Pas tidak pun berpura-pura meminta derma daripada orang ramai untuk menjalankan kempen pilihan raya mereka, seperti yang biasa mereka lakukan sebelum ini.

Sebaliknya, klip video mendedahkan bagaimana Pas dengan senang hati merosakkan pengundi muda Melayu yang mudah tertipu dengan RM350 untuk mengundi parti itu.

Satu-satunya cara untuk menghalang pihak berkuasa daripada menyiasat berbilion-bilion ringgit dana awam yang dicuri semasa kerajaan pintu belakang Mahiaddin adalah dengan menggulingkan pentadbiran Anwar yang baharu – Kerajaan Perpaduan yang dititahkan oleh Raja Sultan Abdullah.

Tetapi bagaimanakah fanatik perkauman Mahiaddin dan pelampau agama Hadi Awang merancang untuk menggulingkan Kerajaan Perpaduan Agong?

Berbeza dengan “Sheraton Move 1.0” sebelum ini pada 2020 yang menyaksikan Mahiaddin yang dahagakan kuasa merampas kerajaan melalui pengkhianatan, PM Anwar Ibrahim tidak perlu bersusah payah menghidu plot baharu kali ini.

Gelombang hitam bakal digerakkan PN

Pasukan siber Umno, berazam untuk menentang rancangan Bersatu untuk membunuh parti itu, di mana ia telah mendedahkan rancangan Perikatan Nasional untuk menggerakkan protes “gelombang hitam” dalam masa terdekat.

Nampaknya, protes itu akan melibatkan hasutan orang Melayu pro-Perikatan Nasional supaya memakai pakaian hitam atau menukar lencana media sosial mereka kepada hitam.

Ideanya adalah untuk mencipta naratif palsu dan berbahaya bahawa majoriti orang, terutamanya orang Melayu, tidak menyokong Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar.

Mereka yang telah kalah itu mungkin akan menggerakkan perhimpunan awam secara senyap untuk mewujudkan ketidakstabilan dan ketakutan di negara ini.

Kemuncak protes itu sepatutnya antara 19 dan 20 Disember apabila Anwar dijadualkan menguji kesahihannya dengan usul undi percaya di Parlimen.

Mahiaddin dan Hadi, dengan bantuan pengkhianat Umno seperti Tan Sri Hishammuddin Hussein, berharap untuk mempengaruhi, memujuk, merasuah dan mengancam seramai mungkin Ahli Parlimen untuk mengundi – atau sekurang-kurangnya berkecuali – menentang perdana menteri baharu.

Jika Anwar gagal mendapat undi daripada 148 Ahli Parlimen yang setakat ini berikrar menyokong PM baharu, Perikatan Nasional akan memutarbelitkannya sebagai bukti bahawa Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar telah hilang keyakinan dan mesti meletakkan jawatan.

Pengikut Mahiaddin telah mendakwa bahawa kemenangan “gelombang hijau” Perikatan Nasional dalam pilihan raya Padang Serai adalah “undi tidak percaya” terhadap kerajaan.

Mereka lupa bahawa gabungan Barisan Nasional pimpinan Umno juga telah menang besar dalam pilihan raya negeri Melaka dan Johor, sehinggakan Umno meraih majoriti dua pertiga, hanya mengalami kekalahan terbesar dalam sejarah semasa PRU15.

Kredit artikel asal dari financetwitter: The “Black Wave” Protest – Muhyiddin & Hadi’s Latest Plot To Overthrow The King’s Unity Government