Samakah pemecatan terancang dengan pendakwaan terpilih?

Oleh BORHAN AHMAD

Kanun kecam usaha terdesak PN lakukan pendakwaan terpilih terhadap Syed Saddiq bertarikh 22 Julai 2021 menjadi rujukan.

Turut tersiar di media utama Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tiba di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk menghadapi dua pertuduhan membabitkan penyelewengan dana politik lebih RM1 juta dan kesalahan pecah amanah jenayah.

Pendakwaan yang dikenakan itu amat diragui dan bermotifkan politik untuk menekan Syed Saddiq supaya memberi sokongan kepada Tan Sri Mahiaddin Md Yasin.

Jika dalam aspek pekerjaan , terdapat satu istilah ‘pemecatan terancang’ (constructive dismissal) mungkin ‘pendakwaan terpilih atau terancang’ (constructive indictment) boleh dikaitkan.

Sekiranya anda pernah menonton rancangan prosedural polis, anda mungkin telah mengetahui semua yang anda tahu mengenai proses prosedur undang-undang jenayah daripadanya.

Anda melihat suspek ditangkap, mirandized (memaklumkan kepada tertuduh mengenai hak perundangannya), dan mereka kemudiannya ditetapkan pertuduhan di mahkamah.

Tetapi pada hakikatnya, proses cubaan untuk mengadili seseorang untuk tuduhan melakukan jenayah kesalahan sangat berbeza.

Salah satu perkara pertama yang berlaku dalam proses ini adalah dakwaan atau membuat pertuduhan ke atas seseorang atas kesalahan itu.

Sekiranya dakwaan terdapat cukup bukti untuk membuktikan bahawa seseorang melakukan kesalahan jenayah, maka mereka akan didakwa.

Bahagian yang benar-benar membingungkan ialah dakwaan boleh hadir ketika dan pada bahagian proses perbicaraan.

Selalunya, seseorang akan mengetahui bahawa pihak berkuasa akan mendakwa mereka yang melakukan kesalahan jenayah; biasanya bukan sesuatu yang mengejutkan seseorang.

Di kebanyakan negara, jemaah juri (grand jury) akan memutuskan sama ada mahkamah (pendakwaan) mempunyai cukup bukti untuk menuduh seseorang melakukan jenayah.

Jemaah juri adalah sekumpulan orang yang dipanggil oleh pendakwa untuk melihat dan memastikan semua bukti yang ada dalam satu kes.

Sama ada anda menghadapi dakwaan atau sudah didakwa, itu tidak bermakna anda telah didapati bersalah atas kesalahan.

Untuk disabitkan dengan jenayah, mahkamah mesti meyakinkan juri dengan keraguan yang munasabah bahawa anda melakukan jenayah; pada dasarnya lebih besar daripada kemungkinan 99% anda melakukan jenayah tersebut.

Tidak ada peraturan yang nyata dan pantas yang merangkumi seseorang mesti berada di penjara setelah didakwa.

Keputusan ini dibuat pada awal proses perbicaraan pada bon perbicaraan.

Perbicaraan bon adalah di mana pihak pendakwa dan pihak pembelaan hadir untuk membantah sama ada seseorang harus dibebaskan dengan bon ikatan, dan berapa banyak yang seharusnya ditetapkan.

Selepas anda didakwa, anda akan menjalani perbicaraan. Namun, untuk diadili seadilnya bukanlah sesuatu yang begitu hambar dan kering seperti yang digambarkan di televisyen.

Kesepakatan pengakuan (plea deal) bermaksud bahawa anda mengaku bersalah atau tidak terhadap tuduhan tersebut dan menjalani hukuman yang lebih rendah daripada yang anda alami sekiranya kes anda diadili dan anda di sabitkan kesalahan.

Peguam anda mesti membawa setiap kesepakatan pengakuan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan kepada anda untuk membuat keputusan sama ada untuk menerimanya.

Dan, jika anda disabitkan dengan kesalahan, anda berhak untuk mengemukakan rayuan di atas kesalahan tersebut.

Perkara penting yang harus dilakukan apabila anda atau orang yang disayangi didakwa melakukan jenayah adalah dengan mengambil peguam untuk membantu anda menavigasi sistem keadilan jenayah.

Walaupun anda melakukan kesalahan atau jenayah yang mana anda telah dituduh, anda masih mempunyai banyak hak yang harus dijunjung tinggi melalui proses perbicaraan.

—————–

Azizi Ahmad adalah pembaca yang minat dengan drama bersiri ‘For Life’.