“Saya sedia ke penjara kerana beri amaran jangan jadi macam Sri Lanka”

Oleh BORHAN AHMAD

Ahli Parlimen Iskancdar Puteri, Lim Kit Siang berkata, beliau sedia untuk ke penjara kerana memberikan amaran supaya Malaysia tidak menjadi seperti Sri Lanka.

Ini berikutan tindakan polis memulakan siasatan ke atas beliau di bawah Seksyen 505(c) Kanun Keseksaan kerana membuat kenyataan dengan niat untuk menghasut mana-mana orang atau kaum.

Beliau juga disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1988 kerana menggunakan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian secara tidak wajar untuk kenyataan beliau yang memberi amaran agar Malaysia tidak menjadi Sri Lanka.

“Saya tidak menghasut sesiapa, mana-mana kelas atau komuniti orang dan saya tidak ada niat untuk menghasut sesiapa, mana-mana kelas atau komuniti orang.

“Saya juga tidak mencipta atau memulakan apa-apa transmisi yang “lucah, tidak senonoh, palsu, mengancam atau menyinggung dengan niat untuk mengganggu, mendera, mengugut atau mengganggu orang lain”, tetapi saya bersedia untuk dipenjarakan kerana memberi amaran kepada rakyat Malaysia supaya tidak menjadi satu lagi Sri Lanka,” kata bekas pemimpin kanan DAP itu.

Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan mengenai “kenyataan dengan niat mengapikan atau mungkin mengapikan mana-mana golongan atau kaum untuk melakukan kesalahan terhadap mana-mana golongan atau kaum yang lain hendaklah dihukum penjara yang boleh sampai dua tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya.

Polis membuat siasatan berikutan kenyataan Lim Kit Siang semalam berkaitan dengan isu Sri Lanka.

Najib Kit Siang 1MDB
Dalam keadaan ini, tiada apa yang Najib boleh lakukan lebih baik daripada untuk hilang begitu sahaja dari arena politik dan bukannya untuk cuba menjadi Perdana Menteri semula,”tegas Kit Siang.

“Tetapi adakah bekas Perdana Menteri, Najib Razak, bersedia untuk ke penjara kerana mencemarkan nama negara di seluruh dunia sebagai “kleptokrasi dalam bentuk yang terburuk”? soal Kit Siang.

Beliau teringat mengenai buku adik Najib, Nazir Razak, yang menulis dalam “What’s In A Name” seperti berikut:

“Ketika kami masih muda, saya dan abang-abang saya pernah datang ke pejabat ayah saya dengan permintaan: kami memintanya membina kolam renang di kawasan Seri Taman.

“Abang sulung saya Najib adalah ketuanya, mengumpulkan kami yang lain untuk menyakinkan tentang perkara itu, berdiri di hadapan meja ayah saya di bilik kerjanya.

“Ayah saya mendengar cadangan kami dengan teliti dan kemudian dengan tenang menolaknya. ‘Bagaimana rupanya,’ dia bertanya sambil mengangkat kening, ‘jika Perdana Menteri membelanjakan wang awam untuk membina kolam renang untuk keluarganya?” (halaman 51)

Bagi Kit Siang, Najib tidak menuruti langkah bapanya, Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia kedua, dan kerana inilah rakyat negara ini dapat lihat episod permintaan kolam renang ini membawa kepada menjadi skandal 1MDB, “kleptokrasi paling teruk” dan Malaysia telah tersesat arah.

Berbanding untuk menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia, atau menggunakan kata-kata Bapa Malaysia Tunku Abdul Rahman, “syurga keamanan, keharmonian dan kebahagiaan” dan “suar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu”.

Bagi beliau, untuk menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia dan bukannya menjadi satu lagi Sri Lanka atau Filipina, Malaysia perlu kembali semula kepada prinsip-prinsip asas pembinaan negara bangsa yang telah dipersetujui oleh bapa pembangunan negara.

Ia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan – monarki berperlembagaan, demokrasi berparlimen, pemisahan kuasa, kedaulatan undang-undang, tadbir urus baik, hormat kepada hak asasi manusia dan perpaduan masyarakat majmuk pelbagai kaum, bahasa, agama dan budaya.

“Bolehkah kita kembali kepada prinsip asas pembinaan negara ini setelah kita kehilangan arah dalam setengah abad yang lepas?

“Inilah cabaran yang dihadapi rakyat Malaysia pada Pilihan Raya Umum Ke-15 yang perlu diadakan dalam tempoh setahun, sama ada tahun ini atau akan datang,” katanya.

Malaysia, katanya, memerlukan aspirasi politik baru.

“Jika Najib menyayangi Malaysia, beliau akan menyumbang kepada proses mengembalikan Malaysia kepada prinsip asas pembinaan negara yang telah dipersetujui oleh tokoh pengasas negara, termasuklah bapanya, semasa Malaysia dibentuk – dan membantu menghilangkan parut negara di mana Malaysia dikenal pasti dengan “kleptokrasi di yang paling teruk” di seluruh dunia,” katanya.