‘Saya tidak tahu PH boleh sabar atau tidak untuk teruskan persefahaman ini’

Oleh KIM SYAZIE

Kejatuhan kerajaan Negeri Melaka sehingga menyaksikan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN), mengundang rasa tidak senang pada Pakatan Harapan (PH) yang telah membuat perjanjian persefahaman dan kestabilan politik dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di peringkat Persekutuan.

Presiden AMANAH, Mohamad Sabu menyifatkan Ismail sebagai tidak bertanggungjawab dalam menangani kemelut yang berlaku di Melaka.

“(MoU ditandatangani) kerana kita tidak mahu kekecohan politik boleh menjejaskan kehidupan rakyat. Dalam masa tiga tahun selepas PRU, kita tukar tiga Perdana Menteri. (Kerana itu PH tandatangan), kita nak tenangkan suasana.

“Dalam keadaan tenang ini tiba-tiba berlaku peristiwa di Melaka. Rakan-rakan dari PN dan BN tak percaya pada Ketua Menteri, dan tiba-tiba mereka buat ‘disaster’. Buat satu perkara tak menyenangkan bagi kami yang buat persefahaman ini,” katanya dalam satu siaran di Facebooknya semalam.

Beliau juga menganggap, Ketua Menteri Melaka bertindak tidak adil kerana tidak melalui proses yang betul seperti ketika Adly Zahari kehilangan sokongan majoriti.

Ketika Adly hilang kepercayaan sebagai Ketua Menteri, Yang Dipertua Negeri telah menolak permohonan Adly untuk membubarkan DUN kerana tiada sokongan, sekaligus menyaksikan kerajaan negeri diambil alih oleh Umno.

Baca Artikel Penuh