Siapa kata Langkawi sunyi? Data tunjuk lebih 250,000 pengunjung datang ke Langkawi bulan lepas

Oleh KIM SYAZIE

Dakwaan yang digembar-gemburkan sesetengah pihak mengatakan Langkawi sunyi dan tiada pengunjung meleset sama sekali apabila data dari lokasi peranginan itu mencatatkan gelombang kedatangan pengunjung melebihi sasaran yang ditetapkan pada bulan lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Nasaruddin Abdul Muttalib, secara purata, kira-kira 200,000 pelancong melawat Langkawi setiap bulan, tetapi catatan bulan lalu adalah tertinggi untuk tahun ini iaitu seramai 252,000 orang.

Lonjakan itu agak besar berbanding unjuran awal pihaknya sebelum ini.

“Sehingga akhir September, sejumlah 1.8 juta pelancong masuk ke Langkawi dan angka ini membuktikan kedatangan pelancong tidak berkurangan seperti digembar-gemburkan sesetengah pihak,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Kejohanan Karom Dunia Kali Kelapan, kelmarin.

Nasaruddin berkata, data kemasukan pelancong dikeluarkan LADA adalah sah dan diguna pakai pelbagai pihak kerana pengumpulan maklumat berkaitannya dibuat secara harian.

“Data kemasukan pelancong dikumpul secara harian membabitkan tiga pintu masuk utama iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Jeti Kuah dan Dermaga Tanjung Lembung.

Baca Artikel Penuh