Tabung Haji sudah tidak ada sekarang jika PH tidak menang PRU 14 lalu, kata Rafizi

Oleh BORHAN AHMAD

Tabung Haji sudah tidak wujud lagi sekarang jika Pakatan Harapan tidak menang dalam pilihan raya umum ke 14 lalu, kata Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli.

Ketika berucap dalam Jelajah Ayuh Malaysia di Kuala Pilah malam tadi, Rafizi berkata, Umno, Barisan Nasional (BN) dan Pas sering menuduh Pakatan Harapan menjual harta umat Islam iaitu anak-anak syarikat Tabung Haji kepada bukan Islam.

“Yang berlaku adalah sebaliknya. Kalau kita tak menang dalam pilihan raya Mei 2018, saya rasa Tabung Haji dah tak ada lagi sekarang,” kata Rafizi dalam ceramahnya itu.

Menurut Rafizi, sejak tahun 2016 lagi beliau menyebut bahawa Tabung Haji berada dalam kerugian besar dan rezabnya adalah negatif iaitu hartanya lebih rendah berbanding dengan hutangnya.

Rafizi berkata, beliau juga mendedahkan bahawa Gabenor Bank Negara telah menghantar surat kepada Tabung Haji mengenai perkara ini.

Oleh itu, katanya, Tabung Haji tidak boleh mengeluarkan dividen kepada pendeposit atau penabungnya kerana ia bertentangan dengan Akta Tabung Haji sendiri.

Baca Artikel Penuh