Tak sangka ikan paling mahal dalam dunia hidup di perairan Malaysia sahaja

Oleh NASUHA RAHMAN

Dua, tiga hari ini, media sosial Malaysia dihujani dengan isu ikan siakap yang tular dengan beberapa kejadian. Sehingga ada beberapa individu menggelarkan ikan siakap sebagai makanan orang kayangan.

Harga ikan ini dianggarkan RM1800 sekilo, sekaligus menjadikan ia sebagai ikan air tawar termahal di Malaysia.Bagi pasaran di Sarawak pula, harganya adalah diantara RM800 – RM1000 sekilo.

Harga ini hanya bagi ikan empurau liar sahaja. Manakala bagi ikan empurau yang diternak, harganya adalah jauh lebih rendah dan bergantung pada saiz ikan berkenaan.

Selain permintaan yang tinggi terhadap ikan empurau, harganya yang melambung tinggi juga disebabkan ikan ini amat sukar didapati atau ditangkap.

Ini kerana habitat ikan empurau liar memerlukan persekitaran air yang sejuk, air sungai yang bersih, dan berarus cepat. Hanya di kawasan hulu sungai di Sarawak ada kondisi sebegini.

Empurau liar juga memakan buah-buahan sungai seperti “engkabang” yang menjadikan daging dan lemaknya mempunyai aroma harum yang tersendiri apabila dimasak.

Baca juga: Video sambut raya sebelum meninggal jadi perhatian, Ridzuan Hashim nampak sugul, banyak termenung