Turunkan harga tiket kapal terbang menjelang PRU, atau anda kerajaan yang tidak bertanggungjawab

Oleh BORHAN AHMAD

Kerajaan sementara didesak agar mengarahkan harga tiket penerbangan serta pengangkutan awam lain diturunkan ke harga minimum dan bilangan penerbangan ditambah sekitar hari mengundi untuk membolehkan rakyat Malaysia pulang mengundi.

Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP merangkap mantan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong dalam kenyataannya berkata, ini berikutan kenaikan mendadak harga tiket kapal terbang menjelang hari mengundi sekarang.

“Dengan pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa hari mengundi akan jatuh pada 19 November 2022, harga tiket kapal terbang didapati meningkat beberapa kali ganda.

“Saya menggesa agar kerajaan sementara mengarahkan supaya harga tiket penerbangan serta pengangkutan awam lain diturunkan ke harga minimum untuk membolehkan rakyat Malaysia pulang mengundi,” kata Sim dalam kenyataannya.

Selain itu, katanya, bilangan penerbangan juga harus ditambah untuk tempoh tersebut.

Langkah-langkah ini amat penting terutama untuk rakyat Malaysia yang berada di luar kawasan mengundi mereka terutamanya yang melibatkan wilayah Sabah dan Sarawak, kata beliau.

Baca Artikel Penuh