UNIMAS kesan kes positif varian Delta pertama di Kuching

Oleh NASUHA RAHMAN

Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM) Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) telah mengesan kes positif Covid-19 pertama melibatkan varian Delta melalui seorang lelaki berusia 56 tahun dari Kuching yang diuji PCR pada 18 Jun lalu.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak, Prof Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi (gambar) berkata, selain varian tersebut kes positif yang melibatkan varian Beta dan Theta turut dikesan di Sarawak melalui pengesanan dan pengawasan varian SARS-COV-2 yang sedang berlangsung di negeri ini.

Katanya, ia dilaksanakan oleh Prof David Perera dan pasukannya dan sebanyak 59 kes yang melibatkan Varian Prihatin (VOC) dan Varian of Interest (VOI) telah dikesan dalam kes positif hingga 26 Jun lalu.

“Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM, UNIMAS) ditubuhkan pada 1995 dengan tujuan untuk mengkaji penyakit, yang penting di rantau ini.

“Lokasi IHCM di Sarawak dan Borneo, memungkinkannya untuk mengkaji penyakit tropika di kawasan di mana ia berlaku secara semula jadi.

“Selain bekerjasama rapat dengan sektor kesihatan awam termasuk penubuhan beberapa kajian pengawasan di beberapa hospital awam di Sarawak,” jelas beliau.

Beliau berkata, IHCM telah berjaya bertindak balas kepada ancaman kesihatan yang baharu dan dan muncul dalam masyarakat di negeri ini.

“Malah, IHCM telah mengikuti pendekatan bersepadu yang menangani penyebab asas penyakit, epidemiologi dan juga kaedah praktikal untuk diagnosis molekul.

“Institut ini memainkan peranan sangat penting dalam ekosistem penyelidikan dan inovasi UNIMAS.

“Bukan itu sahaja, IHCM juga menawarkan latihan pascasiswazah kepada pelajar yang berminat dengan pekerjaan yang mereka jalani,” tambahnya.

Katanya lagi, institut ini juga telah menjalin kerjasama penyelidikan dengan beberapa makmal penyelidikan di seluruh dunia.