‘Untung secupak rugi segantang’, terima suapan RM400 tapi kena denda RM3,000

Oleh ARIF ATAN

Ibarat untung secupak rugi segantang, seorang bekas Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) negeri didenda RM3,000 oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, hari ini, atas kesalahan menerima suapan wang tunai RM400 daripada seorang kontraktor tanpa balasan, pada 2018.

Mohamad Yusof Kameh, 55, yang kini bertugas sebagai Timbalan Pengarah AADK Pulau Pinang terlepas daripada hukuman penjara selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah atas pertuduhan pilihan kedua pada sebutan kes itu, hari ini.

Dalam penghakimannya, Hakim, Elesabet Paya Wan yang menimbangkan keseluruhan fakta kes, rayuan dan hujah pendakwaan memerintahkan tertuduh dipenjara enam bulan jika ingkar membayar denda. Tertuduh membayar denda terbabit.

Mengikut pertuduhan pilihan itu, Mohamad Yusof sebagai Pengarah AADK Melaka (ketika kejadian) didapati menerima untuk diri sendiri wang tunai RM400 tanpa balasan daripada Budyarif Rahmat walaupun mengetahui ada kena mengena dengan tugas rasminya.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat AADK Melaka, pada 22 Jun 2018 dan didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan, yang sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, lapor BH.

Mengikut fakta kes, tertuduh menghubungi Budyarif dari Syarikat Mutiara Event Management & Supplies pada Mac 2018 dan bertanyakan sama ada dia membuat kerja mencetak dan membekal beg kertas.

Baca Artikel Penuh