9/11: Akhirnya Osama menang?

Oleh NASUHA RAHMAN

Semalam mengingatkan kita kepada 11 September 2001 di mana dua kapalterbang menyerang dua bangunan Pusat Perdagangan Dunia (WTC) dan sebuah lagi menyerang bangunan Pentagon di Amerika Syarikat. Serangan ini mengejutkan masyarakat antarabangsa mengenai bagaimanakah negara terkuat di muka bumi boleh dicerobohi dengan tiga buah kapalterban. Apakah teknologi AS yang canggih itu tetiba tidak boleh mengesan sebarang kapalterbang yang menghala ketiga-tiga bangunan tersebut.

Perisytihaharan Presiden AS semasa itu George W. Bush bahawa AS dan dunia sedang mengalami perang menentang keganasan telah memporak perandakan dunia. Tiba-tiba nama Osama Bin Laden menjadi musuh AS dan dunia serta organisasi Al Qeada telah muncul sebagai pengganas yang harus digeruni.

Maka selama lebih kurang 15-20 tahun kita berhadapan dengan perang menentang keganasan. Nama paling popular sepanjang perang menentang keganasan ini ialah Osama bin Ladin. Beberapa jam selepas serangan pengganas ke atas WTC dan Pentagon, pentadbiran Bush menyimpulkan tanpa dukungan bukti bahawa Osama dan kumpulan al-Qaeda adalah suspek utama.

Baca Artikel Penuh