‘Alhamdulillah’ Genting Highland dah boleh dibuka, kata Menteri Pelancongan

Oleh NASUHA RAHMAN

Menteri Pelancongan Datuk Seri Nancy Shukri menyambut baik keputusan Genting Malaysia Berhad untuk membuka operasinya sebagai usaha memulihkan sektor pelancongan.

Nancy yang diberi taklimat oleh Head of Business Operations and Strategies, Genting Malaysia Berhad GENM, Lee Thiam Kit bahawa Genting World Resort (RWG) akan mencapai 99 peratus vaksinasi dalam kalangan pekerjanya pada 12 September ini.

” Alhamdulillah, saya menyambut baik keputusan mereka dan menyatakan pertimbangan mengenainya adalah tertakluk kepada kesediaan pihak industri yang memenuhi kriteria-kriteria tertentu seperti pekerja sektor ini yang telah mendapat vaksinasi lengkap serta kemudahan pusat kuarantin yang terdapat di situ,” kata Nancy menerusi Facebooknya.

Katanya, pihak RWG juga melaksanakan pematuhan SOP yang ketat dan bersedia sepenuhnya untuk beroperasi.

Sehubungan itu Nancy mengingatkan pihak RWG bahawa tiga SOP untuk penggiat industri pelancongan di pusat peranginan Genting Highland yang dikemukakan MOTAC kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah pun mendapat kelulusan.

“SOP tersebut melibatkan sektor perhotelan, agen pelancongan dan acara perniagaan (Business Events),” kata beliau lagi.

Mengenai permintaan untuk membuka aktiviti taman tema, kata Nancy MOTAC telah mencadangkan untuk kebenaran aktiviti tersebut pada Fasa Ke-2 namun pada masa ini, aktiviti tersebut hanya dibenarkan pada Fasa ke-4.

“Kita memahami keperluan untuk semua membenarkan aktiviti-aktiviti pelancongan dan kebudayaan di negara ini demi menyokong dan memulihkan semula pelancongan domestik di Genting yang melibatkan lebih 11,000 pekerja yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam eko-sistem di pusat peranginan berkenaan,” kata beliau.