Harga kit ujian kendiri Covid-19 mahal bagi B40

Oleh NASUHA RAHMAN

Kerajaan sepatutnya memberi subsidi terhadap RTK Antigen COVID-19 Self Test Kit sebagaimana kerajaan dapat membeli vaksin untuk rakyat di Malaysia, demikian menurut Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng.

Beliau percaya kerajaan mempunyai kemampuan penuh untuk mensubsidi alat ujian ini khususnya kepada mereka dalam kumpulan B40.

Katanya, dengan harga yang diberikan sebanyak RM19.90 setiap kit ujian dan RM16 untuk pembelian pukal, harganya agak mahal, terutama bagi individu yang perlu melakukan ujian secara berkala.

“Mungkin tidak mahal bagi individu dalam kumpulan T20 dan M40, tetapi ia pasti jumlah yang besar bagi mereka yang berada dalam kumpulan B40,” kata beliau.

Sebagai contoh, katanya kerajaan Inggeris telah menyediakan alat ujian percuma dua kali seminggu untuk mereka yang tinggal di negara ini.

“Inisiatif ini dilihat sebagai tindakan proaktif bagi mereka ketika langkah-langkah penguncian semakin berkurang.

“Dengan banyak sektor yang dibuka perlahan-lahan di Malaysia, pemerintah pasti harus mencontohi inisiatif serupa untuk memastikan bahawa rakyat kita dapat melakukan ujian COVID-19 secara berkala.

“Sebagai tambahan, sekiranya kita mulai menormalkan pengujian diri secara berkala, ini juga akan membantu kita dalam kaedah “mengenal pasti dan mengasingkan” kita.

“Terdapat keperluan mendesak untuk kita memutuskan rantai transmisi, terutama dengan munculnya varian COVID-19 baru,” katanya lagi.

Semalam Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan harga siling kawalan kit ujian kendiri Covid-19 ditetapkan pada harga RM19.90 bagi jualan runcit dan RM16.00 bagi jualan borong berkuat kuasa Ahad ini.

Katanya, rakyat Malaysia perlu membiasakan diri untuk melakukan ujian kendiri sebagai sebahagian persediaan bagi menghadapi fasa endemik Covid-19 yang dijangka bermula pada akhir Oktober depan.