Kes mahkamah Zahid Hamidi, Najib cabaran utama menanti PM

Oleh ARIF ATAN

Sebaik mula memasuki pejabat Perdana Menteri hari ini, beberapa cabaran telah pun siap terhidang untuk membuatkan Ismail Sabri Yaakob mula pening kepala memikirkannya.

Selain menguruskan pandemik Covid-19 yang diharapkan rakyat pendekatannya berbeza dengan Mahiaddin Md Yasin dulu, ia juga adalah cabaran yang tentu saja tidak mudah dihadapi oleh Ismail Sabri yang merupakan sebahagian pasukan kerajaan gagal sebelum ini.

Kesan paling ketara jika pandemik ini gagal ditangani bukan saja menimpa Ismail Sabri selaku Perdana Menteri, tetapi juga kepada Umno, parti yang menaungi perjuangan beliau.

Sebelum ini, ketika Mahiaddin mengetuai kerajaan, Umno khususnya melalui kritikan yang dilakukan oleh Zahid Hamidi dan Najib Razak terhadap kegagalan menangani wabak tersebut, mereka sentiasa saja menyalahkan Perdana Menteri 100 peratus berkenaan dengannya.

Bagi mereka, oleh kerana Perdana Menteri datang daripada Bersatu, Umno tidak boleh dikaitkan sama sekali dengan kegagalan itu.

Namun, dengan sekarang Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri, kegagalan kerajaan membawa khabar gembira buat rakyat dalam mendepani wabak tersebut, Umno bukan saja tidak boleh mengelak lagi, bahkan ia juga akan memberi kesan kepada PRU-15 akan datang.

Baca Artikel Penuh