“Kesabaran dan kehormatan saya dicabar”, Shila Amzah akhirnya buka mulut apa dirasainya, bertahun pendam sendiri

Oleh KIM SYAZIE

Penyanyi, Shila Amzah akhirnya tampil membuka mulut menjelaskan situasi di pihaknya dan mengakui dia sama sekali tidak pernah berbangga dengan apa yang diucapkannya dalam satu siaran langsung di TikTok baru-baru ini.

Menerusi temu bual Melodi, Shila atau nama sebenarnya Nurshahila Amir Amzah berkata kelantangan suaranya tempoh hari adalah selepas bertahun-tahun menyimpan rapi pekung di dada.

Dia sama sekali tidak menyangka isu rumah tersebut akan menjadi sebesar itu malah tidak pernah terfikir untuk bermusuhan dengan keluarganya.

“Saya tak bangga dengan apa yang saya cakap dalam ‘live’ tersebut, tapi dalam masa yang sama seandainya apa yang saya luahkan itu dapat memberi manfaat kepada sesiapa juga yang senasib dengan saya syukur Alhamdulillah, mungkin kesedaran itu harus di ketengahkan lagi.

“Untuk di usia yang sebegini saya rasa lebih baik kita berbincang dengan cara yang baik, tidaklah sampai bermusuhan..tidaklah mengeluarkan kata-kata yang tidak elok. 

“Saya sebenarnya mengharapkan benda ini tak menjadi seperti ini dan saya tak pernah sangka pun dalam hidup saya ini..kalau saya nak benda ini terjadi dah lama ia akan terjadi,” katanya.

Menurut penyanyi berusia 33 tahun itu, dia telah sedaya upaya untuk menjaga rapi rahsia keluarga dan apa yang dirasainya, namun kesabarannya di tahap yang sudah tidak dapat ditahan.

“Saya pun tak tahu tiba-tiba hati saya terbuka setelah bertahun-tahun lamanya saya tak cakap apa-apa sebab hal keluarga kita nak simpan sendiri. Tak kira baik buruk itu darah daging kita. Orang cakap air dicincang takkan putus.

“Saya cuba sedaya upaya saya, semampu saya sehabis baik untuk jaga tapi ini adalah apa yang Allah Taala kata untuk berlaku,” ujarnya lagi.

Ketika disoal tentang perancangan untuk berjumpa dan berbincang bersama keluarga, pelantun lagu Patah Seribu ini berkata dia telah berusaha namun tidak mendapat respon yang baik daripada mereka selain sudah hilang sabar.

“Pernah cuba banyak kali, takkan lah kita tak cakap dahulu atau bincang dahulu tapi bila yang lain-lain tidak memberi kerjasama makanya saya terpaksa buat keputusan dengan sendiri tapi untuk memberi kehidupan yang lebih baik. 

“Secara logiknya saya dah sampai tahap di mana kesabaran saya dan kehormatan saya dicabar dan tercabar.

“Untuk isu ini sama juga, tak ada siapa yang kena halau. Tak ada isu langsung saya ini menghalau darah daging saya sendiri sebab kalau saya betul-betul nak buat saya tak payah tunggu lama. Tak ada siapa pun nak hidup dalam keadaan macam ini begitu lama,” tambahnya.

Sementara itu, Shila turut berharap agar pintu hati seluruh ahli keluarganya terbuka untuk menyelesaikan segala masalah yang sedang berlaku.

“Jadi saya harap Allah bukakan pintu hati dia orang bukakan minda mereka, supaya betul-betul berfikir dalam apa jua yang mereka katakan sebab apa-apa yang kita tuding jari dekat orang akan berbalik juga kepada kita.

“Saya harap perkara ini akan dijadikan iktibar,” katanya.

Terdahulu, kemelut antara adik beradik itu bermula apabila Syada mendakwa terdapat beberapa orang individu yang tidak dikenali datang melihat rumah meskipun tiada sebarang notis dikeluarkan untuk menjual kediaman berkenaan.

Tidak berdiam diri, Shila kemudian mengaku bahawa dia mahu menjual rumah tersebut kerana berhasrat untuk membeli sebuah kediaman baru.

Walau bagaimanapun, adik lelaki Shila iaitu Syafiq menafikan kenyataan tersebut dengan mendakwa bahawa Shila bertindak sedemikian kerana wang.

Baca juga: Syafiq Amzah dakwa ibu mahu rumah ‘landed’ dan tak mahu kondominium, sebabnya ada 50 ekor kucing di rumah