MoU: PH tetap pembangkang, sedia paksa kerajaan laksanakan reformasi

Oleh NASUHA RAHMAN

Pakatan Harapan (PH) dan DAP bersedia untuk memaksa Kerajaan Persekutuan melaksanakan reformasi-reformasi institusi utama, seperti yang digariskan dalam memorandum persefahaman (MoU) kelmarin.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, dalam masa yang sama PH juga akan memastikan rancangan gabungan itu untuk menyelamatkan nyawa dan mata pencarian rakyat turut diikuti.

“DAP menyedari bahawa menandatangani MoU dalam iklim politik semasa bukanlah paling sesuai, lebih-lebih lagi ketika berhadapan dengan lawan politik yang tidak mempunyai sejarah dan komitmen terhadap reformasi politik.

“Namun, PH dan DAP bersedia untuk memaksa mereka bagi melaksanakan reformasi ini dan pada masa yang sama mengikuti rancangan kami untuk menyelamatkan nyawa dan mata pencarian rakyat dengan memanfaatkan ketakutan mereka terhadap kehilangan kuasa…” katanya dalam satu kenyataan.

Kerajaan Persekutuan dan PH Isnin lalu melakar satu sejarah negara dengan pemeteraian MoU Transformasi dan Kestabilan Politik yang ditandatangani antara wakil kerajaan dan PH di bangunan Parlimen.

Guan Eng yang jug Ahli Parlimen Bagan berkata, DAP memilih untuk tetap menjadi pembangkang bagi memainkan bukan sahaja peranannya sebagai semak dan imbang.

Baca Artikel Penuh