MoU: Zahid, Najib boleh ke penjara, Azmin tidak boleh paksa jadi TPM, kata Tony Pua

Oleh ARIF ATAN

Dengan memorandum persefahaman (MoU) antara Pakatan Harapan (PH) dengan kerajaan diterajui Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bermakna, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali tidak lagi boleh menekan agar beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Setiausaha Komunikasi DAP, Tony Pua juga berkata, MoU yang dimeterai semalam itu juga bermakna, Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kini berpeluang ke penjara kerana tidak akan ada lagi campur tangan kerajaan dalam perbicaraan di mahkamah.

“Dengan mengukuhkan kedudukan beliau sebagai PM melalui MoU, Ismail Sabri kini berada dalam kedudukan yang lebih kuat untuk menolak sebarang ancaman dan tuntutan oleh kluster mahkamah Umno dan kleptokrat, yang diketuai Najib Razak dan Zahid Hamidi, yang juga Umno Presiden.

“Sebaliknya, jika MoU tidak ditandatangani, tangan Ismail akan dilemahkan dan dia terpaksa mengalah atas permintaan kleptokrat.

Tony Pua

“Dengan adanya MoU yang ditandatangani, kami berharap Ismail Sabri tidak lagi perlu mengambil perhatian dengan berita yang dilaporkan kononnya beliau akan melantik Najib Razak sebagai ‘penasihat ekonomi’ kepada PM,” katanya dalam tulisan beliau.

Ahli Parlimen Damansara itu berpendapat Ismail Sabri juga selepas ini tidak lagi boleh diasak untuk mempengaruhi prosiding kehakiman atau pejabat Peguam Negara untuk menarik balik tuduhan yang tertangguh dalam kluster mahkamah, termasuk perbicaraan rasuah Najib dan Zahid.

“Saya hanya mahu satu perkara sahaja, tidak sabar untuk melihat kedua-duanya, Najib dan Zahid masuk penjara,” ujarnya.

Tony juga berkata, yang lebih menarik juga, Ismail Sabri juga tidak perlu lagi melayan sebarang permintaan dari kem Azmin Ali untuk dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Ini kerana sebarang ancaman oleh puak Azmin Ali untuk memusnahkan kerajaan yang ada, tidak lagi ada kredibiliti,” tambahnya lagi.

Petang semalam, pemimpin PH dan kerajaan Ismail Sabri menandatangani MoU bersama untuk memberikan kestabilan politik bagi melawan Covid-19.

MoU Tranformasi dan Kestabilan Politik itu merangkumi enam perkara iaitu Pemerkasaan Pelan Covid-19, Transformasi Pentadbiran dan Pembaharuan Parlimen, Kebebasan Institusi Kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Pembentukan Jawatankuasa Pemandu.

Ismail Sabri yang juga Naib Presiden Umno berkata, MoU tersebut membentuk kerjasama ‘dwi-partisan’ yang ampuh dan mantap dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia, selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong.

MoU yang dimeterai semalam dilihat tidak akan ada lagi campur tangan kerajaan dalam perbicaraan di mahkamah.