PH kemukakan cadangan Bajet 2022 harap kerajaan pertimbangkan

Oleh NASUHA RAHMAN

Susulan MoU Transformasi dan Kestabilan Politik ditandatangani antara parti Pakatan Harapan dan Kerajaan pada 13 hb September lalu, Jawatankuasa Ekonomi Pakatan Harapan akan memulakan perbincangan cadangan Bajet 2022.

Pakatan Harapan telah mengadakan mesyuarat pertama bersama Kementerian Kewangan (MoF) yang dihadiri sembilan wakil Pakatan Harapan antaranya Lim Guan Eng, Dr Dzulkefly Ahmad, Hasanuddin Mohd Yunus, Izham Hashim, Fuziah Salleh, Saifuddin Nasution dan Tony Pua .

Manakala wakil dari kerajaan adalah Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz dan timbalannya serta pegawai utama Kementerian Kewangan Mohd Shahar Abdullah.

Dalam mesyuarat itu, Pakatan Harapan membincangkan rangka kerja baharu untuk dialog dan perundingan antara Kerajaan dan PH untuk Bajet 2022 dan Akta-Akta berkaitan kewangan lain.

“Telah dipersetujui bahawa jawatankuasa utama akan bertemu dengan Menteri dan pasukannya untuk tiga mesyuarat lagi, sementara jawatankuasa kerja akan ditetapkan untuk membincangkan butiran lanjut mengenai sebarang langkah-langkah yang dicadangkan,” kata Jawatankuasa Ekonomi PH.

Untuk mesyuarat pertama ini, katanya, menteri telah membentangkan garis panduan pendekatan Bajet 2022 beliau ‘Pemulihan, Ketahanan dan Reformasi’, sementara PH berkongsi beberapa cadangan bajet awal kita dengan Menteri.

Cadangan Bajet awal Pakatan Harapan termasuk pecahan perbelanjaan RM45 bilion yang dipersetujui setiap MoU iaitu RM4 bilion untuk sektor kesihatan bagi memerangi pandemik COVID-19, termasuk subsidi kit ujian kendiri dan melaksanakan rigorous ‘ Cari, Ujian, Trace, Langkah-langkah Isolate and Support'(FTTIS).

RM30 bilion geran dan subsidi untuk sektor ekonomi, RM6 bilion dalam insentif pekerja kerja dalam bentuk program Malaysians@Work yang dicadangkan Pakatan Harapan dalam Bajet 2020 dan sekurang-kurangnya RM5 bilion untuk isi rumah dalam bentuk bayaran kebajikan.

“Kami juga telah meminta bajet RM2 bilion untuk membuat pinjaman lembut sehingga RM50,000 untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana melalui BSN untuk diberikan kepada perniagaan yang telah terjejas teruk akibat pandemik, termasuk F & B, pelancongan dan pelancongan dan runcit.

“Dalam cadangan awal, kami juga telah meminta perlindungan sosial yang dipertingkatkan melalui sumbangan i-Suri dan i-Saraan yang dipertingkatkan, pengembangan skim MySalam untuk M40s, subsidi penjagaan kanak-kanak bagi mereka yang kehilangan pekerjaan.

“Langkah-langkah bajet lain yang memfokuskan kepada pelaburan dalam ekonomi hijau dan digital, dengan geran dan subsidi untuk mempercepatkan pertumbuhan dalam sektor-sektor ini,” katanya.

Jawatankuasa ini juga menyeru kerajaan untuk membantu syarikat tempatan yang berjaya menjadi juara serantau dan global, sementara pada masa yang sama, memberikan insentif yang lebih besar untuk menarik syarikat global utama untuk menubuhkan operasi di Malaysia.

Pakatan Harapan juga meminta bajet untuk memberi tumpuan kepada Sabah dan Sarawak, dengan melabur lebih banyak dalam kemudahan penjagaan kesihatan, meningkatkan Geran Khas kepada Sabah dan Sarawak di bawah Seksyen 112 D Perlembagaan Persekutuan serta memastikan Malaysia Timur akan terima sekurang-kurangnya 30 % daripada bajet pembangunan.

“Hal-hal lain yang dibincangkan termasuk keperluan pematuhan dan pelaporan Alam Sekitar, Sosial dan Kerajaan (ESG), serta bajet responsif jantina.

“Kami berharap cadangan ini akan diberikan pertimbangan sepenuhnya kerana ia tentunya selaras dengan kerangka ‘Pemulihan, Ketahanan dan Pembaharuan’ Menteri untuk Bajet 2022,” katanya.