PM bimbang AUKUS cetus provokasi agresif di Laut China Selatan

Oleh NASUHA RAHMAN

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri menyuarakan kegusaran terhadap kerjasama kerjasama tiga hala antara Australia United Kingdom – Amerika Syarikat (AUKUS) bakal memangkin perlumbaan persenjataan nuklear di rantau Indo-Pasifik.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri ia akan memprovokasi kuasa- kuasa lain untuk turut bertindak lebih agresif di rantau ini terutamanya di Laut China Selatan.

“Sebagai sebuah negara dalam ASEAN, Malaysia memegang prinsip untuk mengekalkan ASEAN sebagai Zon Aman, Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN),”kata kenyataan itu.

Ismail Sabri menekankan kepentingan menghormati dan mematuhi pendirian dan pendekatan sedia ada Malaysia terhadap kapal selam berkuasa nuklear yang beroperasi di perairan Malaysia, termasuk di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkaitan Undang- Undang Laut 1982 (United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS) dan Perjanjian Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (Southeast Asia Nuclear Weapons Free Zone – SEANWFZ).

Selain itu, jelas kenyataan itu kedua-dua pemimpin turut mencapai kata sepakat dalam memperbaharui komitmen bersama bagi mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa, khususnya di rantau Indo-Pasifik.

Justeru, Perdana Menteri Malaysia menggesa semua pihak agar mengelakkan sebarang provokasi serta persaingan senjata di rantau ini, selain menekankan kepentingan menghormati dan mematuhi pendirian serta pendekatan sedia ada.

Baca Artikel Penuh