Presiden Pas harap PH tidak lagi ganggu kerajaan, sabar tunggu PRU-15

Oleh ARIF ATAN

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pertukaran Perdana Menteri boleh berlaku tanpa memecahkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurutnya, keadaan tersebut sangatlah berbeza dengan Pakatan Harapan (PH) yang tidak mampu menukar Perdana Menteri tetapi terus retak lalu berpecah.

Sehubungan itu, Hadi berharap PH tidak lagi menganggu kerajaan diterajui Ismail Sabri pada masa ini sebaliknya sabar menanti berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

“Tawaran kepada pihak pembangkang pada awalnya ditolak kerana kerakusan mereka untuk berkuasa semula, akhirnya dapat diterima juga kerana belum lagi menjadi sesal kemudian tidak berguna lagi. Akhirnya tawaran itu diterima, walaupun sebahagiannya sudah ditarik.

“Tindakan tersebut adalah suatu langkah yang sangat bertanggungjawab demi rakyat dahulu diselamatkan, sebelum menunaikan kegelojohan ahli politik.

“Satu keadaan yang sangat positif kepada kabinet baharu dan jentera kerajaan dalam menjalankan tugas, dengan harapan tiada lagi sebarang gangguan daripada PH yang tidak sabar menunggu Pilihan Raya Umum ke-15,” katanya.

Baca Artikel Penuh