Rancangan Malaysia Ke-12: Pekerjaan sepatutnya menjadi keutamaan

Oleh NASUHA RAHMAN

Ketika Ismail Sabri Yaakob membentuk kabinetnya pada bulan Ogos, saya mencadangkan agar pembentangan Rancangan Malaysia ke-12 ditunda ke tarikh yang sedikit kemudian bagi menampung pandangan dari semua pemegang amanah, termasuk pembangkang.

Datuk Seri Mustapha Mohammad, menteri ekonomi de facto yang sama di Jabatan Perdana Menteri dari Kabinet Tan Sri Muhyiddin Yassin, sejak telah dilantik semula, dan kerajaan Ismail Sabri dijadualkan membentangkan Rancangan Malaysia ke-12 ke Parlimen Isnin 27 hb September pukul 11.30 pagi.

Dewan Rakyat akan menyengajakan rancangan ini sehingga 7 Oktober sementara Dewan Negara dari 12 hingga 21 Oktober.

Rancangan Malaysia ke-12 sama-sama penting dan tidak penting. Pelan lima tahun yang diadakan berenang dalam birokrasi dalam tahun-tahun sebelum ini apabila negeri ini mempunyai kata-kata yang lebih besar dalam ekonomi, terutamanya apabila Dasar Ekonomi Baharu pertama kali digulung pada tahun 1970-an.

Walau bagaimanapun, dalam dua atau tiga dekad yang lalu, keadaan ekonomi global telah berubah jauh lebih pantas daripada mana-mana pelan lima tahun yang boleh dijangkakan.

Justeru, rancangan adalah kurang penting berbanding dengan kata 40 tahun yang lalu, dan jika dibandingkan dengan bajet tahunan, yang mengandungi langkah-langkah dasar segera dan suntikan fiskal.

Walau bagaimanapun, rancangan adalah penting untuk tujuan indikatif. Apakah rancangan yang dilakukan dan pengikut mempunyai akibat polisi dan akhirnya akan memberi kesan kepada kesejahteraan joes biasa. Dalam siaran saya nanti, saya akan sentuh akibat konsep sesat menyamakan pusat bandar dan sektor luar bandar. Hanya dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (2011-2015) bahawa ′′ membangun bandar yang bersemangat dan boleh hidup ′′ diberi perhatian secukupnya, yang malangnya hilang sekali lagi dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

Dalam sepenggal yang saya terbitkan pada 26 Disember 2020 selepas berdialog dengan Mustapha dan Pengarah Unit Pelan Ekonomi Dato ‘ Saiful Anuar Lebai Hussen, saya mendesak kerajaan agar tidak mengambil pendekatan linear ke arah pertumbuhan, tetapi memikirkan sebuah negara yang dinamik sebaliknya.

′′ Kita memerlukan pendekatan dinamik untuk memastikan kita mengatur diri kita untuk bangkit, supaya kita dihancurkan apabila orang lain bangkit lebih jauh dan mengatasi kita.

′′ Untuk menggambarkan, jika kadar pertumbuhan purata dua puluh tahun terakhir di GDP per kapita untuk Malaysia dan Singapura kekal berterusan, ia akan mengambil masa 1,600 tahun untuk memadankan tahap Singapura. Keynes ‘ quip ′′ dalam jangka panjang, kita semua sudah mati ′′ terlintas di fikiran. Secara perbualan, dengan pengiraan yang sama, Vietnam boleh mengatasi kita pada akhir abad ini.

′′ Sebaliknya, bagaimana rupa ekonomi dengan pertumbuhan dinamik? Empat puluh tahun yang lalu, Shenzhen adalah sebuah kampung nelayan yang kecil dan tidak diketahui. Antara dahulu dan sekarang, KDNK per kapita tumbuh sebanyak 56 kali, dan keseluruhannya GDP mengatasi Hong Kong pada tahun 2018. Jika seseorang telah meramalkan ini walaupun dua puluh tahun lalu, mereka akan dianggap bodoh sanguine.”

Bagi saya, pekerjaan sepatutnya menjadi No. 1 agenda untuk sesiapa yang berfikir tentang perancangan ekonomi. Semua yang lain adalah sekunder. Ini terutamanya pasca pandemik akut.

′′ Kegagalan bukanlah satu pilihan. Berlapar-lagak seperti yang kita lakukan dalam dua dekad yang lalu hanya akan memburukkan realiti grim semasa: Rakyat Malaysia mengundi dengan kaki mereka dan bergerak ke luar negara untuk mencari peluang yang lebih baik. Sebahagian 500,000 bekerja di Singapura sebagai buruh murah dengan gaji SGD2, 000 dan kebawah. Ribuan juga pergi ke Seoul untuk bekerja sebagai buruh dan mungkin puluhan ribu memetik buah-buahan atau bekerja di tapak pembinaan – kebanyakannya tanpa kebenaran undang-undang – di Australia.”

′′ Sementara rakyat Malaysia pergi, kita penuhi jurang dengan pekerja asing yang sanggup menerima gaji jauh di bawah gaji di Malaysia kerana mereka menguasai kebanyakan pendapatan mereka. Ramai juga yang tinggal dalam keadaan perumahan seperti hamba. Tingkah laku refleksif ini mengeluarkan sebarang insentif untuk ekonomi meningkatkan produktiviti dan dengan itu gaji. Rancangan Malaysia ke-12 patut letak soalan pekerjaan di pusat. Kerajaan perlu tarik semua hentian polisi untuk menggantikan jutaan pekerjaan yang ditambah rendah, gaji rendah dengan pekerjaan yang baik, yang membayar antara RM2, 500 dan RM4, 000 untuk peranan separa mahir, dengan produktiviti mereka digandakan oleh automasi. Melalui ini, pekerja lain, lebih canggih juga akan dibayar lebih tinggi.”

′′ Satu lagi agenda batu sudut untuk menambah pendapatan isi rumah adalah menggalakkan dan membantu wanita untuk masuk ke dalam tenaga kerja dan kekal dalam tenaga kerja selepas kelahiran anak. Contohnya, daripada sekadar bercakap tentang ′′ keusahawanan ′′ di kalangan komuniti Bumiputra, cara paling cepat untuk memperkasa dan menambah pendapatan ialah dengan membantu wanita untuk kekal dalam pekerjaan yang memperoleh selagi boleh. Sebuah keluarga Bumiputra yang berpendapatan rendah atau tengah, dengan sokongan yang baik dalam bentuk penjagaan kanak-kanak dan perkhidmatan penjagaan kanak-kanak, boleh menjadi pendapatan berganda daripada pendapatan bujang. Ini pasti cara paling cepat untuk menambah pendapatan isi rumah? Sudah tentu, ekonomi perlu menjana pekerjaan menarik yang berbaloi untuk diperdagangkan.”

Dalam kepingan Disember yang sama, saya bertanya satu soalan yang mana kepada saya adalah asas, ′′ Sama ada kita mahu terus mempunyai ′′ masyarakat berbentuk piramid ′′ dari segi pendapatan, di mana bahagian bawahnya besar, atau sama ada kita akan membantah dasar untuk mencapai ′′ masyarakat berbentuk berlian “, di mana tengah-tengahnya ialah terbesar. Kita harus berfikir sepanjang barisan T20-M60-B20, jauh daripada kategori T20-M40-B40 yang terkini.”

Dalam minggu yang akan datang, saya akan menulis lebih banyak tentang Rancangan Malaysia Ke-12, Bajet 2022, dan pasca pandemik ekonomi ′′ Build Back Better “.

Soalan-soalan ini yang saya ajukan harap-harap dapat membantu rakyat Malaysia untuk mencabar klise dan berfikir dengan berani untuk membina ekonomi yang lebih baik untuk semua.