ROS buat uturn, Umno kini boleh tangguhkan pemilihan parti

Oleh BORHAN AHMAD

Selepas perdana menteri kini dari Umno, Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) telah membatalkan keputusannya yang menyatakan keputusan Umno untuk menangguhkan pemilihan parti tidak sah.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan menerima surat daripada Ketua Pengarah ROS Jasri Kasim yang memaklumkan kepadanya mengenai keputusan baru itu petang tadi.

Ahmad mengatakan perkembangan itu hadir setelah dia dan peguam Umno menyerahkan dokumen dan pernyataan tambahan kepada ROS pada 9, 11 dan 18 Ogos serta penjelasan yang dibuat oleh sebilangan ahli majlis tertinggi Umno pada 24 Ogos.

“Berdasarkan semakan kepada keterangan dan dokumen tambahan yang telah saya dan peguam Umno berikan pada 9 Ogos, 11 Ogos, 18 Ogos dan beberapa keterangan Ahli MKT pada 24 Ogos, adalah didapati bahawa keputusan penangguhan pemilihan Umno untuk penggal 2021/2023 telah dibuat secara teratur,” katanya.

Pada 6 Ogos lalu, ROS menetapkan keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno pada 7 Julai lalu untuk menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan adalah tidak sah.

Ketua Pengarahnya, Jasri Kasim, berkata ketetapan itu dibuat berikutan tempoh pemegang jawatan MKT bagi penggal 2018/2021 tamat pada 30 Jun lalu.

Baca Artikel Penuh