“Rumah jadi kandang kerbau bila balik kampung, ini nasib aku lepas jadi isteri lelaki tak reti bahasa”

Oleh WAN SITI AMINAH

Seorang isteri sudah tidak dapat menahan sabar dengan sikap suami yang langsung tidak mahu berubah semenjak di awal perkahwinan sehinggalah sekarang.

Bukan sahaja enggan bekerjasama membuat pekerjaan rumah, suami kepada wanita bernama Nur itu malah menambahkan beban isteri dengan sikapnya yang pemalas.

Hilang arah tuju dalam usaha menyelamatkan rumah tangga, inilah perkongsian Nur yang memiliki persoalan mengenai sikap aneh sesetengah ‘lelaki’ seperti suaminya.

“Assalamualaikum. Saya nak bertanyalah, kenapa semua benda kena bersuruh kalau dengan lelaki ini ya? Rasa penat sangat sebagai seorang isteri. Saya tahu tak semua lelaki macam ini. Jadi saya tak pukul rata, cuma nak tanya kepada orang yang selalu kena suruh ini, kenapa kamu semua jadi seperti ini?.

“Penat sangat hari-hari kena tulis perkara apa kena buat di rumah sedangkan benda itu rutin harian. Jika isteri sudah memasak, tolonglah cuci. Kalau isteri basuhkan dan jemur baju, tolonglah angkat. Tak perlu pun nak bersuruh. Saya penat sangat sampai rasa nak menangis.

“Rumah sekarang sudah macam kandang kerbau hanya sebab saya balik kampung seminggu. Dengan baju tak berlipat, berbakul-bakul barang belum dikemas. Semua harap isteri yang buat. Tetapi saya ini sudah tahap penat sangat. Saya tak minta dia buat seorang diri. Saya mahukan suami buat kerja sama-sama tanpa disuruh.

Baca Artikel Penuh