Tahniah, pujian kepada Mujahid dan Nik Hasyudeen ekoran kejayaan Tabung Haji

Oleh BORHAN AHMAD

Pujian dan tahniah bertubi-tubi datang kepada bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Agama) Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji Datuk Nik Mohamad Hasyudeen Yusof yang disifatkan sebagai dua tunggak utama di belakang kejayaan memulihkan Tabung Haji.

Turut mendapat pujian adalah CEO sebelum Nik Hasyudeen iaitu Datuk Seri Zukri Samat yang memulakan pelan pemulihan ke atas Tabung Haji selepas jatuh teruk sebelum itu apabila tanggungannya melebihi aset yang ada.

Zukri mula dilantik sebagai CEO pada Julai 2018 selepas PH mengambil alih pemerintahan negara sebelum disambung oleh Nik Hasyudeen.

Kejayaan pemulihan Tabung Haji dibuktikan menerusi Laporan Ketua Audit Negara 2019 yang dikeluarkan semalam yang mengesahkan bahawa Pakatan Harapan (PH) berjaya memulihkan kewangan Tabung Haji (TH).

Bukti bahawa PH berjaya menjadikan TH sebuah agensi bagi umat Islam adalah berdasarkan Sijil Ketua Audit Negara tentang Penyata Kewangan Lembaga Tabung Haji (LTH) untuk 2019.

Diperakui ikut MFRS (Malaysian Finance Reporting Standard) dan IFRS (International Finance Reporting Standard) dan patuh Akta TH.

Baca Artikel Penuh