Terengganu, negeri ulama yang mempunyai diskriminasi undang-undang!

Oleh NASUHA RAHMAN

Apabila parti dipimpinan ulama memerintah Terengganu dengan slogan kerajaan Melayu Islam, ramai menjangkakan pelaksanaan undang-undang lebih adil akan wujud untuk semua malangnya telah didiskriminasi.

Malangnya yang sebaliknya berlaku dengan satu pendekatan penguatkuasaan untuk parti politik pembangkang dan suatu pendekatan penguatkuasaan yang berbeza untuk parti kerajaan.

Beberapa minggu lepas kami dari parti AMANAH telah mengadakan flashmob aman kerana kenaikkan harga barang di kawasan lampu isyarat Ladang Tok Pelam dan berbagai halangan yang sebelum ini tidak ada di kenakan keatas kami.

Setelah kami bersetuju mengadakan flashmob hanya untuk 15 minit atas permintaan polis, 4 jalan menuju ke tempat tersebut di tutup oleh pihak Polis pada semua lalu lintas. Apa gunanya kononnya diberi 15 minit untuk flashmob dan semua jalan di tutup? Ini amat aneh.

Beberapa bulan lepas semasa flashmob di tempat sama di Ladang, seorang warga emas bernama Pak Din yang uzur, telah dikenakan kompaun RM1,500 setelah “orang atasan” menghantar gambar kepada pihak Polis.

Semalam pula semasa kami beberapa orang megadakan flashmob di tempat yang sama, sekali lagi jalan jalan ditutup, kemudian saya sebagai ketua AMANAH Terengganu dan Saudara Zamir, Ketua Pemuda AMANAH Negeri diminta hadir ke Balai Polis untuk diambil kenyataan.

Inilah tekanan demi tekanan yang dikenakan keatas kami dalam usaha membela nasib rakyat isu harga barang naik.

Yang anehnya apabila ahli parti politik kerajaan dari Pemuda Umno membuat yang sama baru baru ini, tiada tindakan penutupan jalan atau yang lain lain di kenakan. Bilangan mereka pula lebih ramai.

Terengganu, negeri ulama yang mempunyai diskriminasi undang-undang!
Pemuda Umno demo tapi tiada penutupan jalan

Sebelum dari itu lagi ahli politik Pas telah pernah mengadakan flashmob di hadapan ibu pejabat Polis Kuala Terengganu berdekatan Wisma Darul Iman, juga tiada halangan dikenakan.

Soalannya kenapa ianya dikenakan sekatan dan tindakan hanya pada kami dari parti AMANAH dan tidak kepada UMNO atau PAS?

Ini berlaku di Negeri Ulama PAS di bawah kononnya kerajaan Melayu Islam yang sepatutnya mempunyai nilai Islam yang lebih murni terhadap rakyat.

Adakah kerajaan Islam Terengganu begitu takut kepada suara rakyat sehingga sanggup mengenepikan ajaran Islam oleh Allah untuk berlaku lebih adil sesama Islam.

Tugas utama pihak keselamatan Polis adalah untuk menjaga keselamatan umum rakyat dengan adil dan bukan untuk diperalatkan oleh mana mana parti poltik untuk menutup mulut serta mata rakyat.

PAS bercakap berdegar degar berceramah tentang prinsip keadilan Islam tetapi apa yang mereka lakukan adalah bertentangan dengan ajaran Islam sebenarnya.

Apabila suara penderitaan rakyat cuba ditutup, itulah permulaan kehancuran sesebuah Negara seperti Malaysia.

Bukankah Perdana Menteri mengistiharkan “jihad” atas kenaikkan harga barang dan kami menyahut cabarannya.

Tiada keadilan yang lebih murni dari keadilan dalam Agama Islam yang datang dari maha suci Allah s.w.t.

Umno buat flashmob di depan pejabat Umno dan AMANAH buat flashmob di depan pejabat AMANAH, sementara Pas buat flashmob di depan Ibu Pejabat Polis Kuala Terengganu.

Kenapa hanya AMANAH di kenakan tindakan dan sekatan?

Kami menuntut penjelasan dari pihak berkuasa kenapa ada diskriminasi begitu ketara di antara parti politik kerajaan dan kami yang bersuara untuk rakyat?

Baca juga: Bantah kenaikan harga barang! Pengerusi, Ketua Pemuda AMANAH Terengganu diarah ke balai polis

Baca juga: Larikan barang kemas RM35,000 selepas pura-pura berminat beli emas, lelaki positif dadah ditahan