Ustaz PAS kena kecam minta derma kereta syarikat rosak, “habis semua benda dia nak mintak ni..”

Oleh WAN SITI AMINAH

Tindakan Bekas Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Ahmad Dusuki Abdul Rani yang meminta derma di media sosial telah mengundang kecaman ramai, baru-baru ini.

Mana tidaknya, penceramah bebas berkenaan tergamak meminta sumbangan daripada orang ramai hanya untuk menanggung kos pembaikan kereta milik syarikatnya sendiri.

Alasan diberikan oleh Ahmad Dusuki yang juga aktivis politik itu adalah kerana pihaknya tidak dapat membuat tuntutan dari pihak insurans disebabkan beberapa ‘masalah teknikal’.

Mencuri tumpuan ramai, rayuan derma daripada orang ramai tersebut dikongsikan Ahmad Dusuki menerusi satu hantaran yang dimuat naik di akaun Instagram dan Facebook miliknya.

“Pencarian 1000 orang penyumbang yang bermurah hati ingin menyumbang RM 5 bagi kos pembaikian kereta media UAD (Ustaz Ahmad Dusuki). Kemalangan yang melibatkan kereta ini pada akhir September lepas agak parah.

“Kini kami menggunakan kenderaan pihak lain yang juga perlu dibayar kos sewanya. Kami dimaklumkan oleh pihak bengkel bahawa kos yang diperlukan sekitar RM 3,000 – RM 5,000 untuk membaiki seluruh kerosakan.

Baca Artikel Penuh