Wujudkan jawatan TPM II tapi dikhaskan untuk MP GPS

Oleh NASUHA RAHMAN

Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) menuntut agar jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) di bawah petadbiran kerajaan baru perlu diisi oleh wakil rakyat dari Sarawak iaitu Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Setiausaha agung SUPP Datuk Sebastian Ting dalam satu kenyataan semalam mencadangkan agar jawatan Timbalan Perdana Menteri II diwujudkan dan jawatan ini dikhaskan untuk Sarawak dan Sabah, kerana Sarawak dan Sabah memang merupakan dua rakan setara yang tinggal di Malaysia.

“Kedua-dua Sarawak dan Sabah telah banyak menyumbang untuk pembangunan negara selama ini, sejak tahun 1963,” kata dipetik Borneo Post.

Beliau berkata, GPS mempunyai 18 Ahli Parlimen, maka wajarlah jawatan TPM II diisi oleh salah seorang MP GPS.

“Kami ingin mencadangkan Dato Sri Haji Fadillah Yusof yang merupakan Menteri Kanan dan Menteri Kerja Raya di bawah Perdana Menteri sebelumnya dan Setiausaha Jeneral GPS, Dato Sri Alexander Nanta Linggi yang merupakan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk cadangan jawatan TPM II,

“Kedua-duanya adalah anggota parlimen yang berpengalaman dan telah bertugas sebagai Menteri dan Wakil Menteri selama bertahun-tahun,” katanya.

SUPP juga mengusulkan agar kabinet baru itu merangkumi etnik lain di negara ini terutama kaum Iblis, Bidayuh, Orang Ulu, Kadazan-Dusun, Bajaus dan lain-lain dari Sarawak dan Sabah.