Apa ada dalam poket rakyat yang terjejas teruk? – Pakar anggap hal ini hilang dari radar TikTok Menteri Kewangan, ucaptama Gabenor

Oleh ARIF ATAN

Kemungkinan besar semua indikator ekonomi yang kedengaran ‘kayangan’ tidak dirasai pun oleh majoriti poket rakyat Malaysia.

Ahli ekonomi menyifatkan meskipun Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus senada bahawa negara tidak berhadapan dengan krisis tetapi rakyat masih dibelenggu dengan kepayahan hidup.

Ikuti tulisan Pengarah Institut Pembangunan dan Kemajuan Inklusif Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia (MINDA-UKM), PROF TAN SRI DR NOOR AZLAN GHAZALI yang antara lain mengingatkan bahawa ‘ehwal poket’ rakyat jangan tertinggal di sebalik laporan positif prestasi ekonomi negara:

Prof Tan Sri Dr Noor Azlan Ghazali

Malaysia tidak berhadapan dengan krisis tetapi rakyat masih dibelenggu dengan kepayahan kehidupan. Lihat poket rakyat dalam Bajet 2023.

YB Menteri Kewangan (MK) dan Gabenor Bank Negara (Gabenor) senada – Malaysia tidak berhadapan dengan krisis ekonomi, ada tanda pemulihan ekonomi yang meyakinkan, dan Ringgit bukan petunjuk mutlak kedudukan ekonomi negara.

Sudah dua kali MK bertiktok mengenai hal ini dan Gabenor juga senada dalam ucaptamanya di Khazanah Megatrend baru-baru ini, rata-rata T20 yang hadir.

Baca Artikel Penuh