Betul ke anak hasil sumbang mahram boleh digugurkan? Ini penjelasan Dr Kamilin Jamilin

Oleh WAN SITI AMINAH

Status anak perkahwinan sumbang mahram kini menjadi topik perbincangan hangat selepas isu tersebut diangkat menjadi tema dalam drama bersiri TV3, baru-baru ini.

Mengundang tanda tanya, ramai yang masih keliru mengenai hukum menggugurkan kandungan anak sumbang haram seperti ditayangkan dalam babak drama tersebut.

Seorang penceramah bebas dikenali ramai iaitu Dr Kamilin Jamilin kemudian tampil memberikan penjelasan mengenai isu ini menerusi hantaran di akaun TikTok miliknya.

Kamilin tidak menafikan bahawa perhubungan sumbang mahram di negara ini masih tidak dapat dibendung sepenuhnya kerana beberapa faktor termasuk rogol dan zina.

“Walaupun perit untuk kita sentuh isu (sumbang mahram), tetapi inilah realiti dalam masyarakat yang banyak beri kesan negatif. Kadang-kadang berpunca dari zina, suka sama suka, atau rogol. 

“Boleh jadi juga tak sengaja terkahwin. Mereka tak tahu pasangan itu mahram atau adik-beradik misalnya kerana ayah berpoligami secara rahsia. Senario terburuk bila sampai mengandungkan anak.

Baca Artikel Penuh