Derita buat ‘loan’ RM40,000 sebab mahu majlis kahwin mewah, menyesal terpaksa buat dua kerja untuk bayar hutang

Oleh KIM SYAZIE

Seorang pasangan baru berkahwin akui menyesal membuat pinjaman peribadi sebanyak RM40,000 demi memenuhi keinginan ibu bapa pihak perempuan yang mahukan majlis mewah di hotel.

Seperti luahan seorang wanita pada laman Twitter @ConfessTweetMy, dia memberitahu, pada awalnya suami tidak berhasrat untuk membuat pinjaman peribadi untuk mengadakan majlis perkahwinan.

Bahkan setelah membuat perkiraan, mereka berdua hanya mahu mengadakan kenduri doa selamat kecil-kecilan dengan tetamu sekitar 100 orang.

Bagaimanapun rancangan itu ditentang ibu bapanya kerana merasakan bakal menantu tidak akan mampu menjaga anak perempuan mereka jika kenduri kahwin diadakan secara kecil-kecilan.

Baru sahaja memasuki 6 bulan usia perkahwinan, namun keputusan membuat pinjaman peribadi demi keinginan ibu bapa membuatkan pasangan ini bertambah menyesal kerana hidup cuma memikirkan hutang yang tidak habis-habis.

“Saya baru kahwin 6 bulan. Sepanjang 6 bulan ini saya lebih banyak menangis daripada gembira. Semua bermula sebelum majlis, ibu bapa saya paksa buat pinjaman untuk majlis kahwin.

Baca Artikel Penuh