Dijamin meleleh air liur! Ini resipi Kerabu Tembikai khusus dari ‘oghang utagha’

Oleh WAN SITI AMINAH

Pasti orang ramai jarang mendengar hidangan pembuka selera yang dikatakan berasal dari utara tanah air dikenali sebagai Kerabu Tembikai.

Merupakan salah satu makanan yang cukup popular di Kedah, kerabu diperbuat dari Tembikai ini berjaya menggabungkan rasa manis dan pedas dengan seimbang.

Rasanya lebih kurang seperti kerabu mangga, berikut kami sertakan resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Misbahul Munirah.

“Hampa oii! Yang beli tembikai lepas ambil isi janganlah buang seperti kata pepatah, habis madu sepah dibuang. Serpihan isi tembikai di bawah itu banyak faedahnya.

“Bagi pencinta kerabu macam Sis, memang pantanglah jumpa lebihan isi tembikai. Lepas beli wajib dikerjakan sampai kulitnya. Cuba buat, sedap baqhang,” katanya.

Bahan-bahan:

  • Lebihan isi tembikai yang melekat di kulit
  • Satu biji bawang merah
  • Lima hingga enam biji cili padi hijau
  • Belacan secukupnya
  • Sedikit garam
Bahan-bahan yang perlu disediakan


Cara-cara penyediaan:

1. Kikis lebihan isi tembikai yang masih ada dikulit hingga ke lapisan putih. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.

2. Lenyekkan belacan dan cili padi, kemudian hiriskan bawang merah halus-halus.

3. Gaul semua bahan dan sebatikan. Tambah secubit garam untuk menyedapkan rasa. Jangan lupa gaul semula dengan rata dan sedia untuk dinikmati.

“Jangan gatal tangan campurkan gula atau aji. Sudah sedap rasanya. Tidak perlu semua itu. Cukup sekadar garam secubit, sudah siap. Cenggini selera makan nasi.” Ulasnya.

Baca juga: “Aku curang banyak kali dengan isteri, sekali balasan dia buat aku terduduk, aku tak sangka wanita selembut ini mampu…”