Hidang telur busuk kepada pelajar, Mara diarah lakukan siasatan penuh

Oleh MAISARAH AISYA

Tular sebelum ini di X (Twitter), sebuah dewan makan di satu sekolah berasrama penuh menghidangkn telur rebus yang sudah busuk kepada pelajar.

Tindakan cuai penyedia makanan tersebut juga telah menyebabkan beberapa orang pelajar mengalami keracunan makanan.

Memandang serius isu ini, Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Seri Asyraf Wajdi Dasuki mengarahkan Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Mara untuk segera menyiasat.

Malah tindakan tegas perlu dilakukan terhadap kejadian yang berlaku di dewan makan sebuah sekolah asrama penuh kelolaan agensi tersebut.

Tambahnya, tiada kompromi terhadap mana-mana kontraktor dewan selera yang ambil mudah dan sambil lewa dalam isu penyediaan makanan pelajar.

“Walaupun saya berada di luar negara, saya sudah mengarahkan Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan MARA untuk segera siasat, ambil tindakan tegas dan pastikan kes seperti ini tidak berulang.

“Prinsip saya dalam hal ehwal kebajikan pelajar, tiada kompromi terhadap mana-mana kontraktor dewan selera yang ambil mudah dan enteng dalam isu penyediaan makanan pelajar.

“Jangan hanya mengejar untung atas kesusahan orang lain. Keuntungan atas kecurangan pastinya tiada keberkatan,” jelasnya dalam satu kenyataan di Facebook.

Tambah Asyraf, jika didapati kecuaian ini benar-benar berlaku, Mara pastinya akan ambil tindakan tegas termasuklah menamatkan kontrak sebagaimana perjanjian dan peraturan yang ditentukan.

“Insya-Allah, saya sudah minta laporan penuh daripada pengurusan Mara paling lewat esok,” jelasnya.

Baca juga: Suami cuma nak makan lauk baru masak, bila panaskan masakan ‘frozen’ terus dilempar ke lantai sampai menangis isteri