Kisah Pas dan kafir…

Oleh NASUHA RAHMAN

Pas kononnya tidak pernah mengkafirkan orang. Bila-bila masa pun Pas nafikan dia mengkafirkan orang lain yang tidak sehaluan dengan dia walaupun orang lain kemukakan pelbagai bukti, tetap dinafikan.

Hari ini sekali lagi aku Zulhazmi Bin Shariff dikafirkan oleh orang Pas hanya kerana aku ahli DAP.

Hari ini aku berjumpa dengan wakil dari Persatuan Penduduk yang sedang menghadapi tindakan Mahkamah dari sebuah institusi pengajian tinggi milik MCA iaitu UTAR atau dulu dikenali TAR College.

Pihak UTAR diwakili TAR Education Fund (TAREF) yang didaftar sebagai pemilik tanah yang diduduki oleh penduduk. TAREF memfailkan tindakan undang-undang untuk mendapat milikan tanah yang diduduki oleh penduduk.

Penduduk kampung ini ramai dan mempunyai fahaman politik yang berbeza. Ada ahli Umno, ada ahli PAS, ada ahli Amanah dan ada ahli KeADILan. Aku tak pasti ada atau tidak ahli DAP tapi rasanya tidak ada.

Apabila penduduk mendapat surat pengosongan tanah, aku dipanggil memberikan serba sedikit taklimat berkaitan undang-undang tanah. 100% taklimat aku hanya tentang kedudukan undang-undang berkaitan pendudukan di atas tanah milik orang.

Baca Artikel Penuh