“Nak sambut tetamu ok, tapi jangan over”- Ada kata rindu, sebak tengok Mawla terbayang Nabi Muhammad SAW

Oleh NASUHA RAHMAN

Hari ini bukan main ramai komen tentang Mawla Muhammad Amin. Saya dah komen di awal kedatangannya dulu, malah di Live TikTok ‘Kaka’ (kes isu Madrasah) minggu lepas pun saya ada berbuat demikian tentang isu taksub.

Komen saya ia bukan soal isu keturunan atau tidak. Jika sekadar ahlul bait beribu di Malaysia keturunan ahlul bait dari keturunan Syed, Sayyid dan sebagainya. Bezanya tak cukup hensem dan ramai pandai cakap bahasa Inggeris dari pandai bahasa Arab.

Pernah dengar orang bergurau kalau nak kahwin biar dengan org Arab. Kalau bergaduh bapa ingat menantu dia tengah berdoa. Sebab itu bila orang sebut Innalilah kena marah…‘ Eh dia belum mati lagi la’.

Jadi saya mencari di mana keistimewaan lelaki kacak ini? Adakah dia seorang ulama yang tinggi ilmunya hingga ramai mencium dan sampai mengupas kulit udangnya?

Kalau komen kaum wanita di FB dan TikTok dah mcm Zulaikha zaman Nabi Yusuf. Bila ada netizen bertanya kenapa Maula kontrol hensem dengan sunglassesnya… fuh apa jawapan… ‘untuk mengawal panahan mata dari godaan’. Aduh… itu memang style orang kita.

Ada yang kata rasa rindu dan sebak melihat Maula terbayang bayang Nabi Muhammad. Yang lain pun menyambut dengan pelbagai reaksi taksub.

Baca Artikel Penuh