Salahuddin yang menyongsang arus

Oleh NASUHA RAHMAN

Sukar untuk Salahudin menerangkan penglibatannya dengan Pas kepada ahli keluarganya terutama ibunya. Sanak saudara, jiran tetangga dan hampir seluruh orang kampong Serkat adalah penyokong parti kerajaan – Umno. Ini kisah tahun awal 80an yang jarang dikongsikan kepada generasi muda yang kosong dengan sejarah perjuangan.

Ini bukan soal betul atau salah perjuangan tetapi adalah soal jalan perjuangan yang dirintis sehingga membina personaliti, membentuk pemikiran dan pendekatan memimpin. Memilih jalan lurus atau jalan yang penuh liku. Meninggalkan atau menghindarkan daripada melalui suatu jalan perjuangan bukanlah suatu kebetulan tetapi adalah kesan himpunan pengalaman yang panjang.

Salahuddin kelahiran Johor. Umno juga dilahirkan di Johor. Umno diasaskan dan diketuai oleh Dato Onn Jaafar, bekas Pegawai Daerah Muar. Umno dilancarkan di istana Sultan Sultan Abu Bakar, Sultan Johor. Pengaruh Umno di Johor bukan alang kepalang. Johor adalah kota dan kubu pada parti Melayu itu.

Umno adalah nadi Melayu. Umno adalah kuasa Melayu. Umno ada segala-galanya buat Melayu. Inilah satu-satunya parti yang mempertahankan agama Islam dan bangsa Melayu. Tiada parti buat orang Melayu kecuali Umno. Nokhtah.

Hanya Salahudin dan beberapa kerat sahabatnya menyongsang arus. Melawan Umno. Menentang kerajaan. Menentang parti yang membawa tanah air ini merdeka. Buat kerja gila.

Cikgu Hamizi yang mula-mula membuka pintu hati Salahudin pada Pas. Cikgu Hamizi adalah orang Melaka yang bertugas di Johor. Cikgu Hamizi bertugas sebagai guru di Serkat. Orang kampong Serkat yang bersama Salahudin dengan Pas boleh dibilang jari.

Baca Artikel Penuh