Siapa sangka mampu jadi perhatian antarabangsa, trio pemain JDT ini diiktiraf paling berbisa di dunia

Oleh KIM SYAZIE

Siapa sangka gandingan tiga penyerang utama dalam kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) diletakkan sebagai pemain paling berbisa di dunia bagi musim 2022/23 ketika ini.

Kehebatan trio serangan menerusi Bergson Da Silva, Arif Aiman dan Fernando Forestieri cukup menggerunkan barisan pertahanan lawan tanpa mengira kejohanan di peringkat domestik mahupun di peringkat Asia.

Seperti dilapor Harian Metro yang memetik antarabangsa, transfermarkt.com, trio Harimau Selatan itu merekod ledakan jaringan keseluruhan terbanyak sebanyak 79 gol.

Jumlah itu sekali gus membolehkan mereka menggungguli carta ‘Top Scoring Trios 22/23’ setakat ini yang dikeluarkan oleh laman berkenaan bagi semua liga utama.

Lapor Harian Metro lagi, Bergson muncul peledak paling berbisa apabila mengumpul 46 gol, mengatasi Haaland (45 gol), German Cano (44 gol) dan Mbappe (31 gol).

Arif Aiman hanya mengumpul lapan gol, namun dengan namanya turut terselit sebagai trio terbaik membuktikan bahawa pemain tempatan juga memiliki keupayaan seperti pemain luar negara.

Lebih membanggakan apabila trio senjata pemusnah JDT itu berjaya mengatasi gandingan peledak terbaik dunia termasuk trio gergasi England, Manchester City dan Perancis, Paris Saint Germain (PSG).

Trio Manchester City yang dibarisi Erling Haaland, Julian Alvarez dan Phil Foden berada di kedudukan kedua dalam carta itu dengan mengumpul 72 gol keseluruhan.

Dua kelab dari Brazil, Flamengo dan Fluminense pula berada di tangga ketiga dan keempat dengan jaringan keseluruhan dikumpul trio serangan mereka sebanyak 71 dan 69.

Sementara itu, trio serangan pemain ternama dunia dari PSG, Kylian Mbappe, Lionel Messi dan Neymar pula 11 gol di belakang Bergson, Arif Aiman dan Forestieri untuk berada di kedudukan kelima dalam carta.

Bagi kelompok lima trio terbaik dunia itu juga menyaksikan gandingan Bergson, Arif Aiman dan Forestieri memegang nilai pasaran paling rendah dengan €1.75 juta (RM8.5 juta).

Ia berdasarkan gabungan nilai pasaran tiga pemain itu dengan Bergson memiliki tanda harga RM2.4 juta, Arif Aiman (RM1.95 juta) dan Forestieri (RM4.15 juta).

Nilai pasaran itu ibarat langit dengan bumi jika dibandingkan dengan nilai pasaran trio Manchester City yang berjumlah RM1.6 bilion membabitkan jumlah keseluruhan nilai pasaran Haaland, Alvarez dan Foden.

Baca juga: Bekas isteri Achraf Hakimi gigit jari tak dapat tuntut kekayaan, semua harta rupanya atas nama ibu