‘Zafrul cakap hal ekonomi, kewangan negara semakin berbau politik selepas dilantik Bendahari BN Selangor’

Oleh NASUHA RAHMAN

Orang daripada sektor swasta dan wartawan ekonomi taklah teruja sangat dengan Menteri Kewangan, (Senator) Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz. Malah banyak yang terkejut bila dia dilantik anggotai Kabinet oleh Mahiaddin Md Yasin.

Dia ini macam batu bergolek yang pindah daripada sebuah syarikat ke syarikat yang lain. Tapi nasib dia baik. Terus naik dan naik. Ada orang kata kerana “pedigree” (asal usul keturunan) dan ada kata kerana “royal connection” (kaitan diraja).

Apa-apa pun sejak Mac 2020 dia Menteri Kewangan dan segala rancangan, tindakan, tindak tanduk dan cakap dia bagi kesan kepada negara serta rakyat jelata. Dia melawak pun boleh bagi kesan kepada ekonomi.

Sejak akhir-akhir ini, orang biasa pun mula berasa pelik dengan kenyataan-kenyataan dia berkenaan ekonomi dan kewangan. Misalnya dia dilaporkan berkata, kerajaan tidak terlalu tumpu perhatian kepada prestasi ringgit tapi kepada pertumbuhan ekonomi.

Kenyataan macam ini tentulah kelirukan orang ramai yang kurang faham atau tidak faham langsung berkenaan ekonomi. Orang yang tahu pula kata, dia dah mula merapu atau berdolak-dalik.

Bernama petik dia sebagai berkata, kerajaan tidak akan “terlalu fokus” kepada prestasi ringgit sebaliknya akan terus beri tumpuan kepada prestasi ekonomi jangka sederhana dan panjang.

Baca Artikel Penuh